Błyskawiczny makowiec

16 grudnia 2015 Dla domuDodatkiKuchnia  2 komentarzy

Nie każdy z Was znajduje się w tak komfortowej sytuacji, by na spokojnie, bez nerwów przygotować się do nadchodzących świąt. Pomijając kwestie, związane z porządkami, zakupem prezentów, przygotowanie niektórych potraw nie wymaga od nas szczególnego zaangażowania, a mimo to efekt pracy okaże się więcej niż zadowalający.

Jeśli podjęliście decyzję o tym, aby nie kupować gotowych ciast, ani też nie prosić o ich wykonanie znajomych, rodziny czy specjalizujących się w tego typu zleceniach osób, skorzystajcie ze sprawdzonego patentu na wypiek, który króluje na wigilijnym stole.

Oto błyskawiczny, miękki, aż po brzegi wypełniony słodkim nadzieniem, makowiec.

 Błyskawiczny makowiec

Nie lubię wcielać się w rolę konserwatora powierzchni płaskich. Ogarnięcie domowego chaosu przypomina mi walkę z wiatrakami. Jednakże frajdę, intensywniejszą od konsumowania, sprawia mi testowanie nowych przepisów.

Cóż z tego, że kuchnia po takich eksperymentach wygląda, jakby przeszło przez nią tornado, skoro satysfakcja, wynikająca z przygotowania smacznego dania, rekompensuje wszelkie niedogodności.  Na szczęście makowiec nie wymaga ani ogromnego nakładu pracy ani też nie wiąże się z późniejszymi porządkami.

Bazę ciasta stanowi nieskomplikowane ciasto drożdżowe. Co ważne- do jego stworzenia wykorzystuję suche drożdże. Pozwala mi to zaoszczędzić sporo czasu.

Jeśli zaś chodzi o masę makową- w wersji przyspieszonej używam gotowca z puszki (Helio, Bakalland). Kiedy indziej skłaniam się ku wcześniej własnoręcznie przygotowanej mieszance maku i bakalii.

Atutem przepisu jest fakt, iż ciasto pozostawiamy wyłącznie raz do wyrośnięcia.

Wierzch wypieku możecie polać lukrem, obsypać skórką pomarańczową, bakaliami, albo pokusić się o wykonanie kruszonki.

Błyskawiczny makowiec

BŁYSKAWICZNY MAKOWIEC- SKŁADNIKI:

- opakowanie drożdży instant (8g)

- ok. 450g mąki tortowej

- 50g cukru

- szczypta soli

- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

- 200ml mleka 3,2%

- 50g masła.

Do posmarowania ciasta- rozbełtane jajko.

Błyskawiczny makowiec

Mleko podgrzewam razem z masłem, czekając aż to ostatnie całkowicie się rozpuści. Pozwalam, by oba składniki lekko wystygły. Następnie dodaję cukier, sól, wsypuję drożdże i wbijam jajka. Mieszam masę. Mąkę przesiewam przez sito i sukcesywnie dodaję do pozostałych komponentów. Ciasto wyrabiam tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, pamiętając, by wtłaczać w nie jak najwięcej powietrza.

Błyskawiczny makowiec

Błyskawiczny makowiec

Surowe ciasto rozwałkowuję, tworząc figurę przypominającą prostokąt, posiadający zaokrąglone boki. Masę makową rozsmarowuję tak, by nie pokrywać całej powierzchni ciasta. Musicie sami ocenić ilość zmielonego maku i bakalii. Jeśli dodacie za dużo, ciasto nie wyrośnie, będzie zbyt mokre i ciężkie.

W dalszej kolejności zwijam je w rulon i zabezpieczam końcówki.

Wierzch smaruję rozbełtanym jajkiem. Jeśli chcecie zrobić kruszonkę- przed pieczeniem obsypcie ciasto mieszanką cukru, mąki i masła.

Błyskawiczny makowiec

Makowca umieszczam w formie (keksówka, albo duża do sernika, jeśli ciasto wyjdzie na tyle spore), następnie ląduje on w ciepłym miejscu na co najmniej pół godziny, by mógł zwiększyć swoją objętość.

Później umieszczę go w rozgrzanym piekarniku, gdzie spędzi ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wskazanym czasie wyjmuję ciasto, pozwalając mu ostygnąć na kratce. W zależności od czasu, jaki mi pozostał (oraz składników, dostępnych w kuchni), makowiec polewam lukrem, obsypuję skórką pomarańczową, albo jeśli ówcześnie ozdobiłam go kruszonką, nie stosuję dodatkowej dekoracji.

Błyskawiczny makowiec

Błyskawiczny makowiec

Smacznego :)

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

2 komentarzy w Błyskawiczny makowiec

  • Małgosia says:

    No, no, no… Jaki ładny i kształtny. Też dzisiaj piekłam coś podobnego. :)

    • li_lia says:

      Widziałam i bardzo mi się podobał :)

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>