Pierniczki, które zawsze się udają

4 grudnia 2015 Dla domuDla dzieckaDodatkiKuchnia  Brak komentarzy

Najwyższa pora na przygotowanie pierniczków.

Niezmiennie korzystam z niezawodnego przepisu, który gwarantuje udane wypieki.

Przygotujcie niezbędne składniki i rozpocznijcie przyjemne, kulinarne przedsięwzięcie.

Niech korzenne przyprawy otulą Was świątecznym aromatem.

Najlepsze pierniczki

To najpopularniejsza receptura na moim blogu. W okolicy Bożego Narodzenia cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Nic dziwnego, skoro nie wymaga od nas ani specjalnych umiejętności, ani kosztownych komponentów. Pierniczki z tego przepisu ZAWSZE się udają. Co roku zamieszczam tylko nowe, aktualne zdjęcia.

Najlepsze pierniczki

Składniki:

4 szklanki mąki  typ 650

4 jajka + 1 żółtko

szklanka cukru pudru

½ szklanki kakao

200 ml miodu

3 łyżeczki sody

Pół torebki przypraw do piernika

2 łyżeczki imbiru

2 łyżeczki cynamonu

5 dag drożdży

10 dag rozpuszczonego masła minimum 82%

Najlepsze pierniczki

Mąkę wymieszałam w garnuszku, podgrzałam miód wraz z przyprawami. Wsypałam sodę i dokładnie wymieszałam. W skutek wykonanych czynności powstało coś w rodzaju musu.

Ciepłym musem zalałam mąkę zmieszaną z cukrem i kakao.

W rondelku rozpuściłam masło.

Drożdże pokruszyłam i dodałam do powstałej masy. Następnie zalałam rozpuszczonym masłem. Później wbiłam jajka oraz żółtko- białko było mi potrzebne do smarowania pierniczków. Połączyłam wymienione składniki i wyrobiłam ciasto. Musi być elastyczne, żeby łatwo się rozwałkowywało, nie kleiło ani do wałka ani do stolnicy. W razie, gdyby się kleiło, należy podsypać mąką. Ciasto nie może być za cienkie. Pół centymetra w zupełności wystarczy.

Najlepsze pierniczki

Włączyłam piekarnik  na 180 stopni.

Razem z córką zaczęłam wycinać z ciasta pierniczki.

Najlepsze pierniczki

Gotowe pierniczki posmarowałam białkiem i ułożyłam na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zapiekałam 12 minut.

Najlepsze pierniczki

Pierniczki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika nadają się do jedzenia, ale przecież cała frajda polega na ich zdobieniu.

Pomimo tego, że pierniczki zawierają drożdże można je przechowywać ok. 2 tygodnie, szczelnie zamknięte w puszce. Są mięciutkie i puszyste.

Najlepsze pierniczki

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>