Potwornie śmieszny jeż

31 października 2014 Dla domuDla dzieckaDodatkiKuchnia  4 komentarzy

Wielokrotnie udowadniałam Wam, że nie zostałam obdarzona przez Matkę Naturę plastycznymi ani kulinarnymi zdolnościami. To, co pojawia się na moim stole zazwyczaj wzbudza uśmiech skrzyżowany z politowaniem. Dlatego też wmawiam sobie, że własnoręcznie przygotowane potrawy i desery są raczej karykaturą cudzych pomysłów, albo nieprzemyślanymi eksperymentami; i chociaż smakują moim najbliższym to ich zadanie polega raczej na poprawie humoru.

zajebisty jeż

Nie inaczej było  różowym jeżem, którego dawno temu znalazłam na cudzym profilu na fejsbuku. Wystarczył rzut oka na jego wzorcową szczękę, abym zapragnęła odtworzyć ten kulinarny wybryk w zaciszu własnego domu.

Długo szukałam odpowiedniego uzębienia. Rozglądałam się również za wyłupiastymi gałkami. Aż w końcu znalazłam odpowiednie komponenty. Pod przykrywką halloweenowej imprezy postanowiłam uraczyć moją rodzinę Potwornie Śmiesznym Jeżem.

Co z tego, że woła o pomstę cukiernika?!  Co z tego, że jest paskudny?! Specjalnie zaglądam do lodówki, aby zobaczyć czy cierpliwie czeka na wieczorny poczęstunek.

ciasto jeż

Bazą Potwornie Śmiesznego Jeża jest popularne ciasto zwane Kopcem Kreta, jednakże od początku do końca wykonane samodzielnie. Oczywiście zamiast bananów możecie użyć dowolnych owoców, na które macie ochotę. Największy problem stanowi znalezienie odpowiednich ozdób. Zarówno oczy (ok. 5zł) jak i szczęki (ok. 3zł) ostatnio nabyłam w Netto. Obie części jeża wykonano z żelków i choć wyglądają upiornie można je skonsumować. Natomiast nos wykonałam z ,,płatka śniadaniowego” (Magusia).

żelki szczęki żelki oczy

żelki szczęki żelki oczy

Do przygotowania Potwornie Śmiesznego Jeża

ponadto potrzebowałam:

Na ciasto:

- 5 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki

- łyżeczki proszku do pieczenia

- 5 łyżek kakao

DSC_0067

Z powyższych składników upiekłam mięciutki, rozpływający się w ustach i bardzo delikatny biszkopt. Kiedy ostygł, ostrożnie wyjęłam go z formy i nadałam mu kształt jeża.

DSC_0069

DSC_0070

Następnie wydrążyłam środek zwierzaka. Nie zjadłam pozostałości po wypieku. Miała mi ona posłużyć w dalszej części przygotowań.

Wnętrze jeża wyłożyłam krążkami pokrojonego banana.

DSC_0074

Teraz nadszedł czas na przygotowanie białej masy. Wykonałam ją z :

- 3/4 opakowania śmietanki 36% (kartonik liczył sobie 330ml)

- 3/4 opakowania serka mascarpone (tego z Biedronki)

- 1/2 szklanki cukru

DSC_0075

Podane komponenty ubiłam na sztywną masę, a następnie wyłożyłam ją na bananowa kołderkę.

DSC_0076

Pozostało mi oblepić wnętrze jeża kawałkami pokruszonego biszkoptu tak, aby nadać mu formę kopuły.

DSC_0080

W dalszej kolejności zabrałam się za przygotowanie różowej ,,polewy”. Z pomocą przyszedł mi truskawkowy krem Cykorii, który połączyłam z resztką śmietany, serka mascarpone i niewielka ilością chłodnego mleka. Gotową masą pokryłam całego jeża.

DSC_0081

Ponieważ nie udało mi się dostać czekoladowych paluszków, kolce jeża postanowiłam zrobić z kakaowych rurek. Poprzecinałam je na połowę i powtykałam w korpus zwierzaka. Szczęki wykonałam ze wspomnianych żelków, a także wykorzystałam gotowe gałki oczne. Po jakimś czasie zorientowałam się, że jeż nie posiada… nosa.

DSC_0085

Potwór spędził w lodówce całą noc i właśnie zabrałam się do konsumpcji :) Smakuje strasznie dobrze ;)

ciasto jeż

DSC_0100

DSC_0130

A Wy, Moi Drodzy, przygotowujecie coś potwornego na dzisiejszy wieczór?

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

4 komentarzy w Potwornie śmieszny jeż

  • Oczy ma najlepsze <3

    • li_lia says:

      Szczękę też ;)

  • Martyna K. says:

    Rewelacyjne ciasto. Nic strasznego nie przygotowywałam.

    • li_lia says:

      Może następnym razem.

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>