Babka z wiśniami w amaretto

25 marca 2014 DodatkiKuchnia  4 komentarzy

Miała niesamowicie wilgotną, choć zwartą strukturę. Łączyła w sobie aromat, a także nadzienie bożonarodzeniowego piernika oraz wygląd wielkanocnej babki. Zjednywała sobie przychylność amatorów czekolady oraz zwolenników soczystych cytrusów. Daleko jej było do form o kształtach zgrabnych, powabnych, wyposażonych w smukłą talię, grzeszących niewielką zawartością cukru oraz kalorii. Była sumą najpyszniejszych dodatków, którym nie mógł oprzeć się żaden język.

Jeden jej kęs potrafił skutecznie podnieść poziom hormonów szczęścia. Błogostan, będący wynikiem konsumpcji, rozpoczynał się w chwili zetknięcia z pomarańczowym lukrem, ciemnym, mokrym od amaretto ciastem i trwał jeszcze długo po tym, jak podniebienie poczuło smak nasączonych likierem wiśni.

Prawdziwa z niej była pijana babka.

DSC_0065

Jak mi dobrze. Leżę sobie na wygodnej kanapie, popijając ulubioną kawę, od czasu do czasu spoglądając na pusty talerzyk, na którym pozostały ślady po dopiero co upieczonej babce. Mój żołądek został rozkosznie wypełniony ciastem. W związku z powyższym nie mam siły nawet na to, by zmienić pozycję, albo spróbować rozprostować kości. Znowu dało o sobie znać moje nieumiarkowanie w jedzeniu. Ale jakże mogłabym się oprzeć takiej słodyczy? Sama nie wiem za co ją tak bardzo polubiłam. Być może to zasługa odpowiednio wyważonych składników, lub wręcz przeciwnie- dodatków. Jedno jest pewne, będziecie bardzo żałować, jeśli nie spróbujecie upiec jej w domu.

DSC_0070

Ciasto:

- 4 jaja (osobno żółtka i białka)

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- ¾ szklanki cukru

- 20dkg miękkiego masła

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżeczki cynamonu

- łyżeczka gałki muszkatołowej

- kilka łyżek wiśni w syropie amaretto

Do ozdobienia babki:

- sok oraz miąższ z pomarańczy + cukier puder (na lukier)

- garść migdałowych płatków

- kilka wiśni

- syrop amaretto

DSC_0072

Nastawiłam piekarnik na 180 stopni.

Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodałam do niej miękkie masło, nie przerywając miksowania. W dalszej kolejności wsypałam połowę mąki. Aby nie utrudniać pracy robotowi, dolałam kilka łyżek syropu amaretto, w którym zanurzone były wiśnie. Potem dosypałam resztę mąki, sodę, kakao oraz przyprawy.

W oddzielnej misce na sztywną pianę ubiłam białka. Delikatnie połączyłam je z powstałą wcześniej masą.

Formę do pieczenia babki z kominem wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Następnie wypełniłam niemalże całkowicie surowym ciastem, które w dalszej kolejności wsadziłam do piekarnika na całą godzinę.

Babka rosła niespiesznie, z gracją rozpychając się w ciasnej formie. Po godzinie oczekiwania ujrzałam idealny, pozbawiony zakalcowatej niespodzianki wypiek. Pozwoliłam, by ciasto spokojnie ostygło na kratce.

Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem, pozbawiłam skórki. Soczyste kawałki potraktowałam blenderem. Następnie połączyłam z cukrem do chwili, aż uzyskałam lukier. Polałam nim babkę, by w dalszej kolejności obsypać ją migdałowymi płatkami. Na szczytach wypieku umiejscowiłam mokre od syropu wiśnie. Resztką aromatycznego ,,sosu” ostrożnie nasączyłam wierzchnie ścianki ciasta.

DSC_0082

DSC_0084

Mimo iż zaprezentowany wypiek jest wręcz naszpikowany dodatkami, możecie mi wierzyć, że zarówno ich proporcje jak i sama ilość, zostały odpowiednio wyważone. Palce lizać!

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

4 komentarzy w Babka z wiśniami w amaretto

  • Kiti says:

    Jeny, ależ Ty kusisz. Uwielbiam czekoladowe ciasta z owocami, a z wiśniami to już szczególnie!

  • Kruszynka says:

    Przepysznie to wygląda. Poproszę kawałek:)

  • Alicja says:

    Ale smakowicie, zjadłabym kawałek choćby w nocy :D

  • nikollet85 says:

    wygląda pysznie :)

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>