Jak zrobić ziemniaczane sprężynki?

26 października 2015 DodatkiKuchnia  Brak komentarzy

Frytki odeszły do lamusa. Nawet pyrkoczące na wolnym ogniu niewielkie kartofle przestały cieszyć się powodzeniem wśród uczestników wiosenno-letnich festynów, jarmarkowych stoisk i nadmorskich budek z szybkimi przekąskami. Od jakiegoś czasu niegasnącym powodzeniem cieszą się pyry podane w efektowny sposób.

Oto jadalne sprężynki, ziemniaczane chipsy, które przygotujecie w domu bez konieczności użycia specjalistycznych urządzeń.

 Sprężynka do ziemniaka

Amatorzy zaawansowanych technologii, gadżetomaniacy, właściciele punktów gastronomicznych inwestują w maszyny, które w kilka chwil przerabiają niepozorne kartofle na rozbudzające apetyt spirale. I chociaż nie można odmówić im ani ciekawego wyglądu ani też smaku (pod warunkiem, że są odpowiednio przyprawione i usmażone), musicie przyznać mi rację, że stosunek ceny finalnego  produktu do nakładu pracy jest nieadekwatny.

DSC_0030

O produkcie, ułatwiającym przygotowanie domowych chipsów oraz sprężynek po raz pierwszy dowiedziałam się od kolegi z pracy. Znajomy pochwalił się gadżetem, który wreszcie udało mu się nabyć podczas Jarmarku Dominikańskiego. Będąc latem w Gdańsku, wypatrywałam przenośnych stoisk, na których sprzedawane są podobne rzeczy i wreszcie, pod słynnym Żurawiem udało mi się namierzyć starszego mężczyznę, siedzącego w otoczeniu ziemniaczanych łupin.

Po krótkiej prezentacji, nabyłam u jegomościa dwa produkty, ułatwiające obróbkę kartofli. Za jeden zapłaciłam 15zł (sprężynka) za drugi, służący do robienia tuneli w pyrach-10zł. Gotowe zestawy można nabyć na Allegro w zbliżonych cenach.

Sprężynka do ziemniaka

Spiralny nożyk, ewidentnie wykonany metodą chałupniczą, składa się z 3 elementów: okrągłego chwytaka, który zakładamy na wskazujący palec, prostokątnej, dość ostrej, blaszanej tarczy oraz wygiętej pod kątem 90° sprężynki. Umiejętne posługiwanie się opisanym przedmiotem nie stanowi zagrożenia dla Waszych rąk. Należy jednak zachować szczególną ostrożność. Jeśli chodzi o wytrzymałość gadżetu to mogę tylko napisać, że korzystam z niego od sierpnia bieżącego roku i póki co wygląda jak w dniu zakupu i dotąd nie pokrył się rdzą.

 

Do przygotowania spiralek potrzebne będą:

- ziemniaki

- opisywany przyrząd

- wok/głęboki garnek do smażenia

- olej

- przyprawy

Do Was należy decyzja, związana z pierwotnym stanem kartofli. Możecie je obrać lub dokładnie wyszorować skórkę, aby zostawić je w ,,mundurkach”. Osobiście uważam, że skórka stanowi dodatkową ochronę, zabezpieczającą cienkie plasterki podczas smażenia.

Najładniejsze spiralki wychodzą mi z niewielkich ziemniaków o podłużnym kształcie. Zbyt duże trudniej uformować, za małe zaś nie osiągną wymaganego kształtu.

Sprężynka do ziemniaka

W obraną pyrę do oporu wciskam metalową sprężynę. Następnie delikatnie, pod odpowiednim kątem, wbijam nożyk w powierzchnię ziemniaka. W okrągły chwytak wkładam wskazujący palec i zaczynam obracać gadżetem dookoła warzywa.  W trakcie wykonywania tejże czynności, zwracam uwagę na to, by przez przypadek nie uszkodzić sprężyny. Jeśli przed konsumpcją jabłka, korzystacie z obieraczki, by pozbyć się skórki, wiecie co mam na myśli. Pamiętajcie, że macie wpływ na grubość spiralki.

Sprężynka do ziemniaka

Nigdy nie dojeżdżam do końca ziemniaka. Zawsze zostawiam sobie ,,piętkę”, którą urywam. Utrudnia to wyjmowanie gadżetu z pyry, ale nie uszkadza struktury sprężyny.

Sprężynka do ziemniaka

Sprężynka do ziemniaka

Sprężynka do ziemniaka

Gotowe spiralki nadziewamy na długie wykałaczki (patyczki do szaszłyków) smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumienią. Jeśli podczas przygotowywania ziemniaków przytrafi nam się wypadek i sprężynka pęknie, nie martwcie się, nic się nie zmarnuje. Cienkie plastry przydadzą się do wykonania chipsów.

Sprężynka do ziemniaka

Reasumując banalny gadżet, czasami dość irytujący, zwłaszcza dla osób niecierpliwych, które stronią od ,,prac ręcznych”, tak naprawdę przydaje się w kuchni. Dzięki niemu można przygotować spiralki z ziemniaków, marchewki, buraków, ogórka i wykorzystać je jako ozdoby sałatek i innych dań. Myślę, że jest wart Waszej uwagi.

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>