Chleb z otrębami

22 listopada 2012 Kuchnia  5 komentarzy

Są efektem ubocznym procesu przemiału ziaren zbóż. Można je wykorzystać do sporządzenia domowych kosmetyków, zastąpić nimi tradycyjną panierkę, dodać do lodów, spożywać jako przekąskę (zwłaszcza, gdy trafią nam się w wersji prażonej). Otręby owsiane prócz solidnej dawki błonnika, tłuszczu, białka i witamin korzystnie wpłyną na nasze zdrowie, obniżając ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu, poprawiając trawienie i przeciwdziałają miażdżycy.

Swoją paczuszkę otrąb owsianych i pszennych Sante wykorzystałam między innymi do wypieku domowego chleba.

Pyszna, chrupiąca skórka, zbożowy aromat, w którym pojawia się nutka suszonych jabłek oraz odpowiednia konsystencja, sprawiły, iż zakochałam się w smaku tego chleba.

Opakowanie otrąb Sante w 66,9% składa się ze wspomnianych roślinnych produktów. Producent wzbogacił je rodzynkami, pszennymi zarodkami, kawałkami jabłek. Za 180g paczuszkę zapłacicie w sklepie mniej niż 3zł.

100g produktu dostarcza:

Aby upiec duży chleb z otrębami (w maszynie) potrzebowałam:

- 300ml ciepłej wody

- 20g masła

- 4 kubki mąki pszennej

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżeczki drożdży

- 1i 1/2 łyżeczki soli Sante

- 3 łyżki mleka

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki granulowanych otrąb Sante

Po niespełna 4 godzinach mogłam pałaszować jeszcze ciepły kawałek prostokątnego bochenka.

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

5 komentarzy w Chleb z otrębami

  • karcelka says:

    moja mama piecze sama chlebek, z otrębami również,..
    piekłam wiele razy z nią i na prawdę nie trzeba do tego wypiekacza,ani jakichś specjalnych umiejętności, myslę,że warto spróbować,aby cieszyć sie tym wspaniałym smakiem! :)

    • li_lia says:

      Ja niestety mam dwie lewe ręce do tradycyjnego sposobu pieczenia chleba.

  • karcelka says:

    Ale ciasta pieczesz? :)
    Może warto spróbować? :)

    JAk będę u mamy to wezmę od niej przepis i Ci podeślę :)

    • li_lia says:

      Ciasta oczywiście, ale chleb za każdym razem wychodzi mi w formie zakalca :(

  • nikollet85 says:

    A wiesz, że ja dopiero teraz zauważyłam ten post?
    Pewnie chlebek był pyszny, ja przyznam się bez bicia, że nigdy w życiu nie piekłam chleba,co prawda w robienie bułek i wszelakich ciast opanowałam DO PERFEKCJI.. Tak pieczenia chleba się boję jak diabeł święconej wody…

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>