-
Chleb z otrębami
22 listopada 2012 Kuchnia
-
Są efektem ubocznym procesu przemiału ziaren zbóż. Można je wykorzystać do sporządzenia domowych kosmetyków, zastąpić nimi tradycyjną panierkę, dodać do lodów, spożywać jako przekąskę (zwłaszcza, gdy trafią nam się w wersji prażonej). Otręby owsiane prócz solidnej dawki błonnika, tłuszczu, białka i witamin korzystnie wpłyną na nasze zdrowie, obniżając ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu, poprawiając trawienie i przeciwdziałają miażdżycy.
Swoją paczuszkę otrąb owsianych i pszennych Sante wykorzystałam między innymi do wypieku domowego chleba.
Pyszna, chrupiąca skórka, zbożowy aromat, w którym pojawia się nutka suszonych jabłek oraz odpowiednia konsystencja, sprawiły, iż zakochałam się w smaku tego chleba.
Opakowanie otrąb Sante w 66,9% składa się ze wspomnianych roślinnych produktów. Producent wzbogacił je rodzynkami, pszennymi zarodkami, kawałkami jabłek. Za 180g paczuszkę zapłacicie w sklepie mniej niż 3zł.
100g produktu dostarcza:
Aby upiec duży chleb z otrębami (w maszynie) potrzebowałam:
- 300ml ciepłej wody
- 20g masła
- 4 kubki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki drożdży
- 1i 1/2 łyżeczki soli Sante
- 3 łyżki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki granulowanych otrąb Sante
Po niespełna 4 godzinach mogłam pałaszować jeszcze ciepły kawałek prostokątnego bochenka.
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
moja mama piecze sama chlebek, z otrębami również,..
piekłam wiele razy z nią i na prawdę nie trzeba do tego wypiekacza,ani jakichś specjalnych umiejętności, myslę,że warto spróbować,aby cieszyć sie tym wspaniałym smakiem!
Ja niestety mam dwie lewe ręce do tradycyjnego sposobu pieczenia chleba.
Ale ciasta pieczesz?
Może warto spróbować?
JAk będę u mamy to wezmę od niej przepis i Ci podeślę
Ciasta oczywiście, ale chleb za każdym razem wychodzi mi w formie zakalca
A wiesz, że ja dopiero teraz zauważyłam ten post?
Pewnie chlebek był pyszny, ja przyznam się bez bicia, że nigdy w życiu nie piekłam chleba,co prawda w robienie bułek i wszelakich ciast opanowałam DO PERFEKCJI.. Tak pieczenia chleba się boję jak diabeł święconej wody…