Co się kryje w bułce tartej?

6 listopada 2012 Kuchnia  6 komentarzy

Ten niedoceniony dodatek dodaje rumieńców niedzielnemu schaboszczakowi, idealnie współgra z rozpuszczonym masłem, którym polewa się ugotowane różyczki kalafiora albo knedle czy kopytka.  Bułka tarta dodawana jest również jako element wiążący mięso w kotletach mielonych i jako zabezpieczenie blachy przed przywieraniem do niej ciasta. To również jeden z ulubionych sposobów wędkarzy, wykorzystywany w roli smacznej przynęty,

 

Moja mama nadal ściera na drobnych oczkach tarki suche pszenne bułki. W mojej kuchni królują gotowe bułki tarte o różnej gramaturze ziarenek, odmiennych barwach, wzbogacone o przyprawy. Szczególnie upodobałam sobie słodką paprykę w proszku, którą namiętnie dodaję do wspomnianego produktu. Wówczas nikt nie może się oprzeć mojej fasolce szparagowej.

Tymczasem na sklepowych półkach możecie znaleźć woreczki, które niekoniecznie w swym składzie zawierają bułkę. Przeważnie podstawowym surowcem jest stary, zeschnięty chleb. Wiecie, że istotne znaczenie ma fakt, czy do procesu wytworzenia produktu użyto wnętrza bułki/chleba czy również ich skórki i czy było to ciemne czy jasne pieczywo? Niektóre panierki zdążą się przypalić, gdy w tym czasie wnętrze mięsa nadal będzie surowe.

Niektóre bułki tarte produkowane są jako odrębne propozycje znajdujące się w asortymencie firm spożywczych, inne zaś są produktami ubocznymi. Te pierwsze wyróżniają się stałą listą składników, aromatycznym zapachem, którego nie zdominują obce wonie, długim okresem przydatności (nawet do 10 miesięcy), oraz tym, co my konsumenci cenimy sobie najbardziej- złocistym kolorem, który powstaje podczas smażenia i brakiem skłonności do przypalania.

Co może się kryć w ulepszonej bułce tartej? Oprócz przypraw, znajdziemy również olej, cukier, skrobię pszenną albo kukurydzianą. Ważne jest również to, że do wyprodukowania pieczywa, które stało się jej filarem, zamiast wody, mleka i soli użyto gotowych mieszanek, pełnych ulepszaczy.

Bułka tarta, podobnie jak mąka, powinna być przechowywana w odpowiednim naczyniu, które uchroni ją przed wilgocią, zbrylaniem się, pleśnią i spożywczymi molami. Warto zatem przechowywać ją w szklanym słoiku bądź porcelanowej puszce. Jeśli posiadacie spore zapasy produktu koniecznie dołączcie etykietę do opakowania z datą rozpieczętowania torebki. Prawidłowo nie powinniśmy używać bułki starszej niż pół roku.

Miejcie na uwadze również to, że nie powinno się panierować mięsa i ryb ,,na zaś”, a już tym bardziej pozostawiać surowych potraw obtoczonych w bułce na noc w lodówce. Nasza mokra panierka nie wywiąże się ze swojej roli, a nawet wydłuży czas smażenia. Jeśli chcecie polepszyć jakość bułki tartej dodajcie do niej niewielką ilość mąki ziemniaczanej.

źródło obrazka: wprost.pl

W ostatnich miesiącach bułka tarta, którą postanowiło wprowadzić do sprzedaży warszawskie bistro, stała się nie tylko sensacją wśród internautów, ale również obiektem drwin. Komizm sytuacji polegał na tym, iż poirytowani ceną, jaką życzył sobie producent bułki za opakowanie (ok. 7zł za niecałe pół kg) użytkownicy sieci zakładali na różnych portalach społecznościowych prześmiewcze profile bądź kluby antyfanów tejże bułki tartej.

Ciekawe sposoby na panierkę

  1. Wiórki kokosowe- Idealnie pasują do filetów z kurczaka, albo jego maleńkich kawałków. A jeśli wcześniej zamoczycie drób w owocowej maślance na przynajmniej 2-3 godziny uzyskacie nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim miękkie i kruche mięso z orientalnym akcentem.
  2. Płatki kukurydziane- Pomysł na ich wykorzystanie podpatrzyłam kiedyś w programie Nigelli Lawson. Moja kulinarna bogini zamykała je w foliowej torebce, którą rozkładała na stole po czym namiętnie tłukła zawartość wałkiem. Jeśli nie macie tyle cierpliwości po prostu wrzućcie płatki do miski i zmiksujcie je blenderem na drobny pył, albo pozostawiając nierówne kawałki. Na pewno słyszeliście o słynnych skrzydełkach w sieci jednego z fast foodów. Kiedyś próbowałam wykonać je w zaciszu mojej kuchni. Niestety za każdym razem otrzymywałam spieczoną panierkę i surowe mięso. W końcu odkryłam, że sekret potrawy tkwi w wcześniejszym przygotowaniu. Otóż, aby przygotować wyborne kawałki drobiu w chrupiących płatkach kukurydzianych najpierw należy zamarynować mięso w mleku z dodatkiem ulubionych ziół (bazylia, oregano), a następnie ugotować na parze. Dopiero potem maczamy kurczaka w rozbełtanym jajku i obtaczamy w panierce z płatków i smażymy na złoty kolor. Palce lizać.
  3. Nasiona i orzechy- Spróbujcie kiedyś kotletów drobiowych bądź wykonanych z mięsa mielonego, które uszlachetnia się nasionami słonecznika, lnu, a nawet dyni. Jeśli zależy Wam na wyjątkowym smaku sięgnijcie po zmielone migdały. Ich zastosowanie zmniejsza zużycie oleju bądź oliwy na której smaży się mięso. Nasiona  i orzechy bowiem zawierają w sobie sporą ilość tłuszczu.
  4. Krakersy i … czipsy- Co zrobić z pozostałymi po imprezie przekąskami? Można je wykorzystać do przygotowania panierki. Ponieważ często dominują w nich przyprawy i spora dawka soli warto oszczędnie faszerować nimi mięso.

 

Smacznego :)

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

Tagi:  

6 komentarzy w Co się kryje w bułce tartej?

  • nikollet85 says:

    żeby troszkę rozweselić Ci życie bo jeszcze nigdy nie widziałam żadnego Tagu tutaj, zapraszam po odbiór nominacji u mnie na blogu :)
    Jeżeli nie masz ochoty, wcale się nie pogniewam :) )

    • li_lia says:

      Kochana, dziękuję. Ktoś mnie wcześniej otagował i zapomniałam o tym.
      Już się poprawiam :)

  • Żaneta says:

    z wiórkami kokosywmi… pycha :D chyba zrobię je niedługo :)
    podobno można także obtaćać w kaszy mannie, jednak nigdy nie próbowałam

    • li_lia says:

      Nie polecam. Próbowałam. Kiedys bułka mi się skończyła i blachę do ciasta kaszą obsypałam.

  • mamaagatki says:

    A mnie zainteresowała fasolka szparagowa z dodatkiem papryki, chyba podkradnę :)

    • li_lia says:

      Spróbuj, dla koloru i innego smaku :)

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>