-
Czarne diamenty w towarzystwie bananowych wieżyczek
20 czerwca 2012 Kuchnia
-
Witajcie.
Środek tygodnia przywitał mnie oberwaniem chmur. Z nieba sączy się deszcz, który wystukuje na starych parapetach tylko jemu znaną melodię.
Mogę śmiało stwierdzić, ze wilgotność powietrza osiągnęła późnowiosenne apogeum
W takie dni jak ten czuję się uwolniona od unoszących się pyłków i intensywniej odczuwam wszelkie zapachy.
Moja ukochana kwiatowa woda perfumowana, w której dominują cmentarne lilie, towarzyszy mi od rana i skutecznie wprowadza w rozmarzony nastrój.
Rozgrzane wczorajszym słońcem mury domu przechowują nieznośne ciepło. Aby nieco ochłodzić atmosferę, proponuję moją wariację na temat mrożonej kawy.
Dodam, że przepis został wyróżniony, jako propozycja dnia w konkursie kawy Jacobs.
Takiej kawy na pewno jeszcze nie piliście.
Do jej przygotowania potrzebujecie:
- kawę rozpuszczalną Jacobs
- 200ml schłodzonego mleka
- 30ml mleczka kokosowego
- szczypta cukru waniliowego
- wiórek kokosowychW dzbanuszku zaparz w niewielkiej ilości czarną jak otchłań kawę. Przez chwilę naciesz swe zmysły jej intensywnym aromatem. Następnie przelej ukochaną używkę do pojemnika na kostki lodu i odstaw do zamrażalnika, by zastygła w mroźnym niebycie.
Gdy już jej stan skupienia zacznie przypominać swą twardością winowajcę katastrofy Titanica, wykorzystaj czarne kryształy do stworzenia nieziemsko kuszącej propozycji, która ugasi spragnione chłodu podniebienia.
Wymieszaj mleko z kokosowym płynem oraz waniliową słodyczą. Brzeg wysokiej szklanki zanurz w zimnej wodzie, a potem obsyp wiórkami, by oszroniły obwódkę naczynia. Niespiesznie i ostrożnie przelej mleczną zawartość do ozdobionej szklanki. Na końcu wrzuć szlachetne w smaku kawowe kryształy i ciesz się idealnie skomponowanym napojem, spoglądając na rozpuszczające się rarytasy.
Kawa doskonale smakuje z bananowymi wieżyczkami.
Składniki:
- banany
- tabliczka mlecznej czekolady
- garść migdałów
- krem toffi (może być mleko zagęszczone o smaku orzechowym)
W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę.
Banany kroimy na połowę, wydrążamy środek na szczycie każdej wieży.
Migdały drobno mielimy.
Każdy kawałek banana zanurzamy w czekoladowej polewie, następnie obsypujemy migdałowym puchem. Szczyt wieży dekorujemy kleksem kremu.
Link do konkursu:
http://www.mrozonakawa.pl/przepis/2679-Czarne_diamenty/1
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
Smakowicie wyglądają te wieżyczki! Mam pytanie, kupujesz gotowy krem toffi w puszce, czy w proszku?
Mentosko- kupuję ten z Biedronki w puszce Ostatnio preferuje półprodukty, niestety z braku czasu na kulinarne eksperymenty.
ohh, a u mnie tylko zwykłe lody… Kochana ten przepis powinien był wygrać podwójnie. Muszę wypróbować ,
Dziękuję Gosieńko za ciepłe słowa :*
Czy tylko mnie te banany przypominają to co przypominają? ;>
Głodnemu chleb na myśli
A głodny głodnemu wypomni
Ha, ha Dobra jesteś
hej też własnie dziś moj przepis został „przepisem dnia” powiedz mi po jakim czasie dostałaś maila?
Maila dostałam następnego dnia z rana Gratuluję.
pyszna mrożona kawa, chociaż w taką pogodę to raczej kubek gorącej herbatki A banany mogą sobie przypominać co chcą, ważne jak smakują ! Jestem ciekawa czy próbowałaś już swojej wygranej czyli tych smakowych aromatów czy jak to tam nazwać ?
Loriette- już wszystkie likiery wypiłam Były przepyszne
hehe ja miałam brać udział w tym konkursie, ale jakoś czasu nie było,a przede wszystkim pomysłu no i likiery przeszły mi koło nosa..
Likiery naprawdę były wyborne. Szukałam ich w sklepach, ale obeszłam się smakiem.