Domowe drożdżówki z serem

26 sierpnia 2012 Kuchnia  12 komentarzy

Nie musicie pukać.

Drzwi do mojej kuchni stoją przed Wami otwarte.

Wydobywający się z przytulnego miejsca zapach działa niczym najlepszy drogowskaz.

Usiądźcie wygodnie.

Nad kubkami z kawą niespiesznie unosi się gorąca para.

Idyllę przerywa czasomierz piekarnika.

Zaraz honorowe miejsce na stole zajmą drożdżówki z białym serem.

Przyjemnie parzą w język.

Częstujcie się.

 

Wiecie, co jest najlepsze w drożdżówkach? Środek- nadzienie. Bez niego jedlibyśmy zwyczajne bułki.

Własnoręcznie, z czułością wykonane drożdżówki mogą być niecodziennym wyznaniem miłości.

Zaproście swoją drugą połówkę na randkę do kuchni.

Nawet jeśli pierwsze próby okażą się niebyt udane. Przecież liczy się Wasze zaangażowanie i pomysł na niecodzienne przeżycie spotkania.

Niech ugniatające drożdżowe ciasto dłonie będą zapowiedzią pieszczot, które zwieńczą udany wieczór.

Przecież trzeba będzie spalić te słodkie kalorie…

 

 

Drożdżówki z serem (przepis z internetu)

 

Składniki:

Ciasto:

5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki maki

4 duże żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 szklanki mąki
4 łyżki roztopionego masła

Nadzienie serowe:
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400-500g sera twarogowego

 

W ulubionym garnku podgrzałam mleko. Po zdjeciu z ognia wkruszyłam drożdże, mąkę oraz cukier. Składniki wymieszałam ze sobą, pozostawiając kilka grudek. Następnie nałożyłam przykrywkę, owinęłam ścierką garnek i schowałam go pod kołdrę. Tak, tak. Nawet latem śpię pod kołdrą. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów ani ruchu. Musi spokojnie rosnąć w ciepłym i bezpiecznym miejscu. Gdzie będzie mu lepiej niż w moim łóżku? Zostawiłam je tam na 20 minut.

W rondelku rozpuściłam masło. W osobnej misce ubiłam żółtka z cukrem. W dużej misce rozpyliłam przesianą przez sito mąkę. Przyniosłam wyrośnięty rozczyn i przelałam do miski jego zawartość. Następnie dodałam zrobiony wcześniej kogel-mogel. Zaczęłam ugniatać. Powoli dodawałam przestudzone masło. Gdy ciasto nabrało pięknego połysku, stało się na tyle elastyczne, by odchodzić od dłoni, uformowałam z niego pokaźną kulę. Wpakowałam ją z powrotem do garnka. Przykryłam pokrywką i ścierką i odniosłam pod kołdrę. Spędziło tam trzy kwadranse.

Gdy ciasto podwajało swoją objętość, zajęłam się przygotowaniem serowej masy.

Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem oraz żółtkiem. Pod koniec ubijania wsypałam cukier waniliowy oraz zmielony biały ser. Zmieniłam rączkę w mikserze na końcówkę typową dla blendera. Chciałam uzyskać idealnie gładką konsystencję.

Wyjęłam ciasto. Podzieliłam je na porcje. Każdą z nich rozwałkowałam na grubość ok. 2cm. Zawczasu przygotowałam sobie miseczkę, którą wycinałam krążki. Ulżyłam je na blasze. Przykryłam ściereczką i pozwoliłam im ponownie zwiększyć swoją objętość.

Nastawiłam piekarnik na 180 stopni.

Wykorzystałam dno szklanki, by w każdym krążku zrobić wgłębienie, które wypełniłam serową masą. Na samym końcu bułki posmarowałam roztrzepanym jajkiem.

Drożdżówki zapiekałam ok. 25 minut, aż apetycznie się zrumieniły.

 

 

Smacznego!

 

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

12 komentarzy w Domowe drożdżówki z serem

  • Ola says:

    Mniam … jak ciocia mogła mnie nie zaprosić na takie słodkości hehe ? ;)

    • li_lia says:

      Niunia, ja się dopiero teraz zorientowałam z kim mam do czynienia :) Hihi.

  • ewanka says:

    Uwielbiam drożdżówki, ale sezon u mnie na drożdżówki rozpocznie się w zimie ;-)

  • Dorotxy says:

    o rany, ja poproszę, wyglądają jak moje z młodych lat jak jeździłam do Bydzi i tylko tam takie były…mmm jakie wspomnienia, zawsze po jednej dla każdego w domu i jeszcze po jednej do pociągu :) pyszności, przepis zapisałam i zrobię, smaka mam :*

    • li_lia says:

      Polecam Dorotko :)
      Ewanko, jakie wówczas pieczesz? Czym nadziewasz?

  • mentoska says:

    Nie, no nie! Jak do Ciebie codziennie zaglądałam, tak przestanę, bo moja dieta naprawdę mocno na tym ucierpi.. Za dużo słodkości tutaj :P

    • li_lia says:

      Mentosko- Nawet nie próbuj ;) hihi

  • Loriette says:

    to prawda Mentosko, tyle tu pyszności aż ślinka cieknie. Drożdżowki wyglądają genialnie i ten serek.. ach.

  • mentoska says:

    Uwielbiam ciasta/słodycze z serem ;)

  • malwa03 says:

    słodzutko chyba zaraz je zrobię:)hihi

  • Magdalena says:

    pychota!

  • Żaneta says:

    znowu to samo :) ślinka mi cieknie i nie mogę się oprzeć :) aż czuję ich zapach… przypomniało mi się jak na wakacje jako dziecko jeździłam na wieś i ciocia zawsze robiła pych drożdżówkę albo z kruszonką albo właśnie z serem :D PYSZNOŚCI :D

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>