I love YOU Gordon Ramsay

29 stycznia 2013 Kuchnia  25 komentarzy

Odkąd z TVN Style zniknęła Nigella, myślałam, że nie doczekam się godnego jej  następcy. Do szału doprowadzały mnie dwie przemądrzałe Polki, które próbowały odchudzić rodaków zdrowymi wariacjami na temat naszej tłustej kuchni. Przetrwanie programu, prowadzonego przez Annę S., która w 25 minut usiłuje przygotować kilka niedrogich potraw, również jest nie lada wyzwaniem. Owszem, była pewna sympatyczna brunetka, która z prawdziwym wdziękiem uwodziła mnie obłędnymi wypiekami, ale dopiero ON sprawił, że znowu zachciało mi się spędzać wolny czas przy garach.

fot. http://www.guardian.co.uk/

Blond despota zadebiutował na ekranie mojego telewizora jako szef Piekielnej Kuchni. Dał się wówczas poznać w roli nieznoszącego sprzeciwu oraz pomyłek ideału. Gdy tylko zaprosił kamery do swojego domu, obdarzyłam go pełną uwielbienia i fascynacji, miłością na jaką tylko stać kurę domową. Jego błyskawiczny Kurs Gotowania przepełniony jest wyśmienitymi przepisami oraz dobrymi radami. I chociaż Gordon Ramsay nie ma nic wspólnego z sylwetką mężczyzny moich marzeń, jego brytyjski akcent, zwłaszcza gdy wypowiada nadużywane ,,PERFECT”, sprawia, że zaczynam drzeć z rozkoszy.

 Oto lekko zmodyfikowany przepis mistrza kuchni i podniebienia.

DSC_0040

Już samo połączenie skwierczącego na patelni boczku z zielonymi talarkami pora wywołuje uśmiech zadowolenia na mojej twarzy. Przyzwyczaiłam się do tart ze słodkim nadzieniem. Dlatego też prawdziwym wyzwaniem było dla mnie przygotowanie wykwintnej propozycji, którą w swym programie zaserwował Gordon Ramsay.

Zacznijmy od przygotowania spodu. Na kruche ciasto potrzebujemy:

- 300g mąki

- 150g zimnego masła

- odrobinę soli

- kilka łyżek zimnej wody

DSC_0015

Podstawę tarty musimy wykonać błyskawicznie. Masło łączymy z mąką oraz solą. Pod koniec ugniatania dodajemy wodę, dozując jej ilość tak, by otrzymać plastyczną masę. Następnie formujemy z niej kulę, owijamy folią i wstawiamy na dwa kwadranse do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim dno silikonowej formy. Aby nie urosło obciążamy je fasolą bądź groszkiem i zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach. Następnie pozbywamy się suszonych warzyw i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Kwintesencję naszego dania stanowi farsz. Składa się on z kilku komponentów:

- 300g boczku

- pora (wyłącznie biała część)

- 5 jajek

- pół szklanki mleka

- 200 g startej mozzarelli

- garści nitek chili

- natki pietruszki

- kopru

- łyżeczki gałki muszkatołowej

- łyżeczki curry

- łyżeczki słodkiej papryki

DSC_0018

W pierwszej kolejności zajmijmy się obróbką boczku. Kroimy go na nierówne kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Prawda, że pyrkocząc wywołuje miłe skojarzenia? Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dorzucamy talarki z pora i dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie wykładamy powyższe składniki na dno tarty. W misce łączymy z sobą jajka, mleko i przyprawy. Biały płyn wylewamy na boczek i pora. Teraz przyszła kolej na ser. Połowę topimy w mlecznej masie. Na samym końcu równomiernie przykrywamy danie nitkami chili i obsypujemy natką pietruszki oraz koprem i wreszcie pozostałą porcją sera.

Surową tartę wykładamy do nagrzanego do 180 piekarnika na mniej niż 25 minut.

DSC_0041

DSC_0043

Niebo w gębie :)

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

25 komentarzy w I love YOU Gordon Ramsay

  • Andzia6668 says:

    Jestem tego samego zdania co ty :) a danie apetyczne :)

    • li_lia says:

      Gordon rządzi :) Zapycham sobie nie tylko podniebienie ale i dysk odcinkami kursu. Polecam.

  • Asia says:

    Li_lia, odpowiedziałam u mnie na blogu.

    PS. też bym chciałam umieć tak gotować, ale mam do tego niestety dwie lewe ręce, a raczej lewe kubki smakowe ;)

    • li_lia says:

      Asiu, gdybyś mieszkała blisko mnie to zadbałabym o Twoje kubki smakowe :) No i wykorzystałabym Cię nie raz, nie dwa do pomocy ;)

  • Pastelle says:

    W Nigelli nigdy nie udało mi się zakochać, ale programy z Gordonem R. oglądałam nie raz. Dreszcze wprawdzie pozostają wierne mojemu Lubemu, ale tarta wygląda wyśmienicie. Bardzo lubię wytrawne wypieki :)

    • li_lia says:

      :)

  • Mamiczka says:

    Nie znam tego programu, ale nadrobię :)

    • li_lia says:

      Gorąco polecam. Można również online obejrzeć, albo pobrać na dysk :)

  • Anusiaa1512 says:

    dokładnie, program jest świetny :)
    przepisy nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu i jakie smaczne :D

    • li_lia says:

      Perfect ;)

  • Yulia says:

    Ostatni raz wchodzę do Ciebie, jak masz coś pysznego do jedzenia, ostatnio jem na okrągło, dobrze, że u nas sklepy do 18 czynne, bo bym zaraz jechała po składniki do tarty.

    • li_lia says:

      :) A co powiesz na muffinki z nadzieniem niespodzianką? ;)

  • Oj kochana ale robisz smaka… mimo, że jestem po obiado-kolacji to zrobiłam się głodna na sam widok zdjęć :)

  • nikollet85 says:

    ja chce, ja chce, da kawałeczek… się oplułam normalnie jak patrzyłam na to cudo na talerzu…
    Uwielbiam Ramsaya:)

    • li_lia says:

      :*

  • QueenIris says:

    Ach, namiętnie oglądałam całą serię Piekielnej Kuchni!:) Uwielbiam jego pasję do gotowania;)

    • li_lia says:

      Zatem szybki kurs gotowania powinien przypaść Ci do gustu :)

  • amefan says:

    również jestem miłośniczką Gordona i oglądałam wszystkie programy które prowadził.Nikt mu nie dorówna.Masz zdolności kulinarne,ja też lubię gotować ale sama modyfikować przepisów nie umiem.a ta tarta wygląda smakowicie,tylko że jej niestety nie bede robila bo musiałabym sama wszystko zjeść.Moje dzieci wybredne.mama wiecznie na diecie.Chociaż uwielbiam dużo zjeść i dobrze,wię jeszcze przemyśle sprawe.miłego dzionka

    • li_lia says:

      Moja Droga, zmniejsz proporcje i upiecz wersję tylko dla siebie. Kto Cię będzie tak rozpieszczał jeśli nie Ty sama?

  • a uwielbiam go :) , niestety od dawna nie mam tvn style :( choć ostatnio jak byliśmy dłuższy czas na starych śmieciach to akurat trafiłam na niego. a tarta wygląda super smakowicie

    • li_lia says:

      Kochana, chcesz linki? Będziesz mogła sobie obejrzeć online albo pobrać na dysk.

  • Agusia says:

    Tarta wygląda ekstra chyba będę musiała kiedyś sama wypróbować przepis bo do tej pory jeszcze nigdy nie robiłam tarty :D . Ja oglądałam różne programy z Gordonem, może nie jestem jakąś jego wielką miłośniczką ale podobały mi się:D . Natomiast jeśli chodzi o program z tymi co próbowały gotować dietetyczne polskie potrawy to jakoś te panie mi nie przypadły do gustu i nie byłam w stanie ich oglądać :D . A program Anny S. czasem oglądam bo ciekawią mnie niektóre rzeczy przez nią przygotowywane bo są zazwyczaj nie trudne, raz nawet z odcinka o potrawach śniadaniowych skorzystałam z podanego w programie przepisu :P

    • li_lia says:

      Ania jest sympatyczną osobą, ale nie potrafi się wysłowić i zaraża nudą. Niestety. Jednak ma umiejetności i potrafi dobrze gotować,

  • youngcook says:

    A gdzie można pobrać odcinki Gordona? i w którym odcinku robił tą cudowną tarte?

    • li_lia says:

      Kiedyś były dostępne na sdcv.pl- forum warezowym

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>