Jagodowy tort bezowy z kokosową nutką

1 marca 2017 Kuchnia  3 komentarzy

Wmawiam sobie, że beza z racji niewielkiej wagi, należy do wypieków, które nie wchodzą w biodra, lecz trafiają prosto do serca. Niestety, zważywszy na jej kaloryczność, mijam się z prawdą. Nie zmienia to jednak faktu, iż tort bezowy należy do moich ukochanych słodkości, będących w stanie poprawić nastrój, uhonorować ważne wydarzenie.

Jeśli dręczą Was obawy, związane z efektem końcowym dalekim od ideału, zapewniam, że jeśli tylko odpowiednio podejdziecie do przygotowania ciasta, możecie liczyć wyłącznie na słowa uznania.

Spróbujcie zatem mojego najnowszego odkrycia, wariacji na temat bezowych krążków- kruchych na zewnątrz i piankowych w środku, które konkurują z wyborną jagodową konfiturą oraz kokosową chmurką.

Palce lizać!

tort jagodowo kokosowy z bezą

Odkąd w mojej kuchni pojawił się robot planetarny, nieustannie wykorzystuję go do wszelakich czynności, związanych nie tylko z wypiekami. Wspomniana maszyna idealnie nadaje się do ubicia białek na sztywną pianę. Ta zaś, jest podstawą omawianego tortu.

Dzięki dodaniu do kremu jak i do bezy wiórków kokosowych, uzyskacie podwójny, egzotyczny efekt.

Sugeruję, abyście przygotowali deser z 8 białek. Tort znika w okamgnieniu i zawsze znajdzie się ktoś, kto zechce go spróbować.  Zatem umiar w tym przypadku jest niewskazany ;)

Pamiętajcie o kilku ważnych kwestiach:

- pianę ubijamy w czystej misce, nie może ona zawierać nawet odrobiny żółtka,

- temperatura białek nie ma znaczenia,

- pod koniec ubijania dodajemy cukier, ówcześnie zmielony na miałki pył,

- nie rezygnujcie z łyżeczki octu, sprawi, że beza będzie krucha, w ostateczności można go zastąpić sokiem z cytryny

- zanim odkleicie bezowe krążki z pergaminu, pozwólcie im wyschnąć.

Tort bezowy jagodowo kokosowy

Składniki na 2 bezy:

- 8 białek

- łyżeczka octu

- szklanka (maksymalnie 300g) cukru pudru

- łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki wiórków kokosowych

Składniki nadzienia:

- słoiczek konfitury jagodowej

- opakowanie serka mascarpone

- 300 ml śmietanki 36%

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- łyżeczka cukru pudru.

Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie ubijcie białka na sztywną pianę.  Pod koniec tej czynności, stopniowo dodajcie cukier, łyżeczkę octu oraz mąkę. Kiedy piana uzyska żądaną konsystencję, wyłączcie maszynę, wsypcie wiórki i za pomocą szpatułki DELIKATNIE wymieszajcie kokosowy komponent z bazą bezy.

Na dwóch papierach do pieczenia narysujcie okręgi o identycznej średnicy. Starajcie się równo wypełnić je surową bezą.

Obie blachy umieśćcie w piekarniku, po czym zmniejszcie temperaturę do 140 stopni. Nastawcie zegarek na pół godziny. Po tym czasie zmieńcie pozycje blach. Po kolejnych 30 minutach wykonajcie tę samą czynność. Łącznie krążki powinny piec się przez 1,5 godziny. Gdy minie 90 minut, wyłączcie piekarnik i pozwólcie wypiekom ostygnąć.

Wykonanie kremu kokosowego jest banalnie proste. Wystarczy ubić śmietanę z podana ilością cukru, wymieszać ją z mascarpone i wiórkami. Kiedy bezy będą gotowe, górną warstwę jednej z nich posmarujcie konfiturą, na którą nałóżcie masę śmietanowo-kokosową i przykryjcie drugim krążkiem.

Tort powinien odpocząć przez kilka godzin w lodówce.

Jestem ciekawa czy jagodowo-kokosowe połączenie przypadnie Wam do gustu.

Smacznego :)

kawałek tortu

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

3 komentarzy w Jagodowy tort bezowy z kokosową nutką

  • Agnieszka says:

    Torcik wygląda pysznie, przepis też nie wydaje się bardzo skomplikowany więc sobie go zapisze i przy okazji przetestuje :) . Dziękuje, za podzielenie się przepisem :)

    • li_lia says:

      Mam nadzieję, że będzie Ci równie smakował, jak moim najbliższym. Dziękuję za komentarz :)

  • Margaretkaw says:

    Przepysznie wygląda, bardzo lubię tort bezowy, ale jestem jego jedyną w rodzinie miłośniczką, więc jadam rzadko, i to chyba dobrze ;)

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>