Lazurowe babeczki z indyka z kaszą SyS

13 maja 2012 Kuchnia  2 komentarzy

Zobaczyłam je w moim ulubionym dyskoncie. Leżały dostojnie w małych pojemniczkach. Zachwyciły mnie swoją intensywną barwą i… korzystną ceną (jak na nasze realia). Chociaż truskawki, bo o nich mowa, o tej porze roku powinny już cieszyć nasze oczy praktycznie na każdym straganie, rynku i z wystawy warzywniaka, niestety w tym roku albo obejdziemy się smakiem, albo skusimy na zagraniczne rarytasy. A szkoda, bo te czerwone maleństwa są dietetyczne, zdrowe i w swym zastosowaniu niezwykle uniwersalne.

Kontynuując współpracę z firmą SyS, kolejny raz pragnę zaprezentować Wam jej produkt, jakim jest Kasza jęczmienna z warzywami.

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiad.

Proszę Państwa oto babeczki z indyka, faszerowane kaszą z warzywami oraz lazurowym

serkiem pleśniowym, które spoczywają na dorodnych liściach sałaty w towarzystwie

szparagów oraz truskawek. Całość skąpana jest w jogurtowym sosie.

 

O ile produkty z wykorzystanym ryżem tej firmy nie przypadły mi do gustu, tak ogłaszam wszem i wobec, iż kasze z dodatkami SyS należą do pyszności, które warto polecić.

Przyjrzyjmy się bliżej samemu produktowi.

Kasza jęczmienna z soczewicą

2x125g

cena: 5,49zł

W gustownej torebce znajdziecie dwa opakowania, każde z nich zapewni sycące danie dla dwojga osób.

Skład:

- kasza jęczmienna

- soczewica

- suszone pomidory

- marchewka

- cebula

Babcia Zosia, czyli dobry duch firmy SyS, podpowiada, by kaszę gotować w niewielkiej ilości wody. Zapewni to nie tylko doskonały smak, ale również zabezpieczy produkt przez wypłukaniem z niego wartości odżywczych. Zawartość torebeczki gotujemy w 400ml wody z dodatkiem masła i soli przez kwadrans. Używając teflonowego garnka nie będziemy musieli przejmować się przypalonym dnem, bowiem kasza najlepiej smakuje gotowana pod przykryciem. Można ją również przygotować w mikrofalówce. 100g przyrządzonego dania to 330 kcal, 10,1g białka, 67g węglowodanów oraz 2,5g tłuszczu.

Mój pomysł na kaszę jęczmienną z warzywami SyS

Danie dla 2 osób

- dwa solidne filety z indyka

- pół opakowania kaszy jęczmiennej z warzywami

- serek pleśniowy Lazur (zielony)

- szparagi

- truskawki

- sałata

- jogurt naturalny

- ulubione przyprawy (do sosu, proponuję czosnek, bazylię, oregano).

Kaszę gotujemy według zalecenia producenta. Filety rozbijamy i układamy na blasze do muffinek/babeczek, by stworzyły korpusy naszych babeczek.

Następnie wypełniamy je ugotowaną kaszą i pokrojonym serkiem pleśniowym.

Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. W ostatnich 5 minutach warto włączyć termoobieg.

Szparagi gotujemy na parze (długość wedle uznania).

Do jogurtu dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut przed podaniem.

Smacznego!

O pozostałych produktach firmy SyS, które miałam przyjemność przetestować przeczytacie tutaj;

http://swiatwedluglilii.pl/2012/04/22/zupy-firmy-sys/

http://swiatwedluglilii.pl/2012/05/06/kasza-gryczana-z-warzywami-sys-i-grillowane-zaglowki/

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

2 komentarzy w Lazurowe babeczki z indyka z kaszą SyS

  • Margaretka says:

    Bardzo ciekawe opinie Pani pisze.
    Tylko malutka literówka- nie szparag, a szparagów ;)
    Takie moje skrzywienie zawodowe- proszę się nie pogniewać :)

  • li_lia says:

    Słuszna uwaga. Dziękuję.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>