-
Lazurowe babeczki z indyka z kaszą SyS
13 maja 2012 Kuchnia
-
Zobaczyłam je w moim ulubionym dyskoncie. Leżały dostojnie w małych pojemniczkach. Zachwyciły mnie swoją intensywną barwą i… korzystną ceną (jak na nasze realia). Chociaż truskawki, bo o nich mowa, o tej porze roku powinny już cieszyć nasze oczy praktycznie na każdym straganie, rynku i z wystawy warzywniaka, niestety w tym roku albo obejdziemy się smakiem, albo skusimy na zagraniczne rarytasy. A szkoda, bo te czerwone maleństwa są dietetyczne, zdrowe i w swym zastosowaniu niezwykle uniwersalne.
Kontynuując współpracę z firmą SyS, kolejny raz pragnę zaprezentować Wam jej produkt, jakim jest Kasza jęczmienna z warzywami.
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiad.
Proszę Państwa oto babeczki z indyka, faszerowane kaszą z warzywami oraz lazurowym
serkiem pleśniowym, które spoczywają na dorodnych liściach sałaty w towarzystwie
szparagów oraz truskawek. Całość skąpana jest w jogurtowym sosie.
O ile produkty z wykorzystanym ryżem tej firmy nie przypadły mi do gustu, tak ogłaszam wszem i wobec, iż kasze z dodatkami SyS należą do pyszności, które warto polecić.
Przyjrzyjmy się bliżej samemu produktowi.
Kasza jęczmienna z soczewicą
2x125g
cena: 5,49zł
W gustownej torebce znajdziecie dwa opakowania, każde z nich zapewni sycące danie dla dwojga osób.
Skład:
- kasza jęczmienna
- soczewica
- suszone pomidory
- marchewka
- cebula
Babcia Zosia, czyli dobry duch firmy SyS, podpowiada, by kaszę gotować w niewielkiej ilości wody. Zapewni to nie tylko doskonały smak, ale również zabezpieczy produkt przez wypłukaniem z niego wartości odżywczych. Zawartość torebeczki gotujemy w 400ml wody z dodatkiem masła i soli przez kwadrans. Używając teflonowego garnka nie będziemy musieli przejmować się przypalonym dnem, bowiem kasza najlepiej smakuje gotowana pod przykryciem. Można ją również przygotować w mikrofalówce. 100g przyrządzonego dania to 330 kcal, 10,1g białka, 67g węglowodanów oraz 2,5g tłuszczu.
Mój pomysł na kaszę jęczmienną z warzywami SyS
Danie dla 2 osób
- dwa solidne filety z indyka
- pół opakowania kaszy jęczmiennej z warzywami
- serek pleśniowy Lazur (zielony)
- szparagi
- truskawki
- sałata
- jogurt naturalny
- ulubione przyprawy (do sosu, proponuję czosnek, bazylię, oregano).
Kaszę gotujemy według zalecenia producenta. Filety rozbijamy i układamy na blasze do muffinek/babeczek, by stworzyły korpusy naszych babeczek.
Następnie wypełniamy je ugotowaną kaszą i pokrojonym serkiem pleśniowym.
Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. W ostatnich 5 minutach warto włączyć termoobieg.
Szparagi gotujemy na parze (długość wedle uznania).
Do jogurtu dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut przed podaniem.
Smacznego!
O pozostałych produktach firmy SyS, które miałam przyjemność przetestować przeczytacie tutaj;
http://swiatwedluglilii.pl/2012/04/22/zupy-firmy-sys/
http://swiatwedluglilii.pl/2012/05/06/kasza-gryczana-z-warzywami-sys-i-grillowane-zaglowki/
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
Bardzo ciekawe opinie Pani pisze.
Tylko malutka literówka- nie szparag, a szparagów
Takie moje skrzywienie zawodowe- proszę się nie pogniewać
Słuszna uwaga. Dziękuję.