-
Lemon curd
30 lipca 2014
Kuchnia
-
Włączyłam wiatrak. Ukręciłam wiśniowe lody. Przygotowałam lemoniadę. Gdybym położyła się na rozgrzanych słońcem płytkach chodnikowych z pewnością w niedługim czasie przypominałabym skwierczący bekon.
Nawet w trakcie nieznośnych upałów nie potrafię przestać myśleć o jedzeniu. Co by tu przegryźć, czym zapełnić żołądek, aby umilić sobie środek lata?
Fala ciepłego powietrza spróbowała wypędzić mnie z kuchni. I nagle dopadła mnie… fatamorgana? Nie. Spojrzałam na limonki i poczułam smak orzeźwiającego, swym kolorem przypominającego rozśpiewanego kanarka, kremu zwanego lemon curd.
Miałam do wyboru lekką lub klasyczną wersję nietuzinkowego smakołyka. Gdybym wybrała mniej kaloryczną opcję, pozbawioną masła, musiałabym przyklasnąć zwolennikom potraw typu light, a dla mnie przede wszystkim liczy się smak, nie zaś kalorie
Na standardowy, dżemowy słoiczek lemon curd potrzebowałam:
- 3 limonek
- 3 jajek
- 90g masła
- cukru (ilość według uznania)
W rondelku przez chwilę podgrzałam rozbełtane jajka, wymieszane z cukrem. Słodkiej, krystalicznej substancji dodałam tyle, aby w kremie dominował smak cytrusów.
Mając na uwadze możliwość przyrządzenia niechcianej, słodkiej jajecznicy, szybko wrzuciłam pokrojone w kosteczki masło oraz dolałam sok, wyciśnięty z limonek, okraszony skórką starą z tych owoców.
Powstałą masę doprowadziłam do wrzenia, przecedziłam przez sito o drobnych oczkach, po czym zostawiłam, aby w spokoju ostygła. Następnie przelałam do słoiczka, gdzie jak zauważyliście zostało mi odrobinę pięknego, żółtego, gęstego kremu. W sam raz, aby podjadać go srebrną łyżeczką. Resztę przeznaczyłam do uszlachetnienia limonkowej bezy. Ale o tym wypieku napiszę Wam kiedy indziej.
Dziecinnie prosty przepis na przepyszny dodatek do ciast, deserów lub szybką przekąskę.
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
muszę spróbować,fajnie się prezentuje
A jak smakuje
Niebo w gębie
Uciekaj, tak kusić po nocy:P
Nie przepadam za smakiem limonkowym, ale pewnie z innym produktem też byłoby dobre;)
Przygotowywałam tort z lime curd na drugie urodziny córki. Najlepszy jaki jadłam w życiu!
Hmmm, pycha. Ja wczoraj też próbowałam coś zrobić, ale niestety upał skutecznie mnie zniechęcił.