Makaron Bartolini z mintajem

17 września 2012 Kuchnia  14 komentarzy

Witajcie Kochani.

Po kilku godzinach wreszcie opuściłam kuchnię.

Udało mi się z Nadią przetestować muminkowe foremki. Upiekłyśmy prawdziwe słodkości.

Fotorelacja ukaże się już jutro.

Tymczasem…

Wytworzonym z pszenicy durum makaronem nie pogardzi żaden smakosz. A jeśli dodane do niego zostaną otręby i produkt uformowany zostanie w ciekawy kształt, wówczas nawet najbardziej kapryszące przy obiedzie dziecko nie tylko bez problemu zje danie, ale i poprosi o dokładkę.

Dzisiaj proponuję Wam rybę pochodzącą z rodziny dorszowatych w towarzystwie warzyw ugotowanych na parze ze świderkami makaronu Bartolini.

Żywiący się planktonem mieszkaniec mórz Pacyfiku obok pangi jest jedną z najczęściej kupowanych ryb. Z braku mojego ukochanego karmazynka i soli zmuszona byłam zakupić inną rybę. Ponieważ pangi nigdy więcej nie ruszę wybrałam mniejsze zło, pakując do koszyka mintaja.

Skład: 100% semoliny, 10% otręby pszenne

Przyjemne dla oka i podniebienia świderki otrzymałam do przetestowania od firmy Bartolini. 500g opakowanie kosztuje ok. 4zł, zaś w 100g mieści się 335 kcal.

Grube, syte świderki pięknie prezentują się na talerzu, jako pełnowartościowy składnik dania. Prawdziwym grzechem byłoby użyć ich do zapiekanki, albo obficie oblać jakimkolwiek sosem. Ich zbożowy smak można jedynie podkreślić delikatnym muśnięciem śmietanowo-koperkową polewą.

Makaron wystarczy gotować go 9 minut w osolonej wodzie, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Rybę ugotowałam w szybkowarze, posypując ja wcześniej przyprawą Marsyl.

 

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

14 komentarzy w Makaron Bartolini z mintajem

  • Lusia says:

    Znam wiele osób, które wprost nienawidzą ryb, a ja ryby bardzo lubię i chętnie je przyrządzam. Twój przepis bardzo mi się spodobał, pozwolisz, że z niego kiedyś skorzystam?

    • li_lia says:

      Oczywiście Lusiu, smacznego :)

  • Lusia says:

    Znam wiele osób, które wprost nienawidzą ryb, a ja ryby bardzo lubię i chętnie je przyrządzam. Twój przepis bardzo mi się spodobał, pozwolisz, że z niego kiedyś skorzystam?

    • li_lia says:

      Oczywiście Lusiu, smacznego :)

  • mentoska says:

    A ja uwielbiam połączenie ryby i makaronu, często robię spaghetti z tuńczykiem ;)

  • mentoska says:

    A ja uwielbiam połączenie ryby i makaronu, często robię spaghetti z tuńczykiem ;)

  • Żaneta says:

    wygląda smakowicie :) aż ślinka leci :) chyba wypróbuję a co do ryb również kupuję sole

  • Żaneta says:

    wygląda smakowicie :) aż ślinka leci :) chyba wypróbuję a co do ryb również kupuję sole

  • ewanka says:

    hmm zrobiłaś mi smaka, to może ja jutro zamiast ziemniaków podam makaron z ryba ;-)

    • li_lia says:

      Aniu, spróbuj. Rybka jest zdrowa no i odpowiednio podana zostanie od razu wszamana.

  • ewanka says:

    hmm zrobiłaś mi smaka, to może ja jutro zamiast ziemniaków podam makaron z ryba ;-)

    • li_lia says:

      Aniu, spróbuj. Rybka jest zdrowa no i odpowiednio podana zostanie od razu wszamana.

  • mylamoja3004 says:

    zawsze na swieta kupowalam pange, w ostatnie swieta strasznie sie zawiodlam bo bylo strasznie duzo osci, co nigdy mi sie nie zdarzylo. Uwielbiam ryby a tak zadko mam okazje je zjesc, poniewaz nie mam pomyslow na przyrzadzenie :) Ten juz sobie spisalam, i napewno wyprobuje w przyszlosci. Mmmm zglodnialam :)

  • mylamoja3004 says:

    zawsze na swieta kupowalam pange, w ostatnie swieta strasznie sie zawiodlam bo bylo strasznie duzo osci, co nigdy mi sie nie zdarzylo. Uwielbiam ryby a tak zadko mam okazje je zjesc, poniewaz nie mam pomyslow na przyrzadzenie :) Ten juz sobie spisalam, i napewno wyprobuje w przyszlosci. Mmmm zglodnialam :)

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>