-
Musli proszę!
9 listopada 2012 Kuchnia
-
Na czym polega przewaga musli nad tradycyjnymi płatkami?
Odpowiednio sporządzona mieszanka pozbawiona jest cukru. Wszelka słodycz pochodzi bowiem z suszonych owoców, których kolory powinny kontrastować ze stonowanymi barwami owsianych i pszennych płatków. Oprócz tego, że przyjemnie chrupią i na ich konsumpcję trzeba poświęcić trochę czasu, ostateczny cios zadają swej konkurencji bogactwem składników. Jakich? O tym dowiecie się z poniższego tekstu.
Zapraszam na słodki deser z musli Sante w roli głównej.
Nie byłabym sobą, gdybym w tradycyjny sposób pochłonęła zawartość atrakcyjnego opakowania owocowego musli. Przejrzałam zatem zawartość zamrażalnika, lodówki i kuchennej szafki. Doszłam do wniosku, iż ukoronowaniem popołudnia będzie kilkuwarstwowy deser.
Do jego przygotowania potrzebne mi były:
I warstwa ciemna:
- mały budyń śmietankowy
- ok 300 ml mleka
- 100g pulpy z owocami acai, bananem i guaraną
II warstwa mieszana z musli
- dwie garści musli owocowego Sante
III warstwa
- 100g pulpy z aceroli
III warstwa
- 2 małe jogurty typu Monte
IV warstwa
- kilka plasterków banana
Najpierw rozmroziłam owocowe pulpy tak, by ich konsystencja przypominała sok zagęszczony miąższem.
W dalszej kolejności zajęłam się przygotowaniem budyniu. W tym celu rozpuściłam saszetkę z proszkiem w niewielkiej ilości mleka, zaś resztę białego płynu ugotowałam. Gdy mleko zaczęło wrzeć wlałam budyniową masę i chwilę trzymałam na ogniu, nie przestając mieszać. Pod koniec dodałam rozmrożoną pulpę z acai i dokładnie połączyłam ją z budyniem. Ciemną masę przelałam na dno wysokiej szklanki.
Następnie sięgnęłam po torebkę z musli. Wiecie, że w 300g opakowaniu znajduje się aż 11,2% błonnika? Ponadto produkt bogaty jest w kwas foliowy, niezwykle istotny dla kobiet starających się zajść w ciążę i przyszłych mam, tiaminę, inulinę, cynk, magnez, żelazo, potas, fosfor. Zawartość owoców w musli wynosi 30%. Są wśród nich: daktyle, suszone morele, rodzynki, kawałki figi, a także śliwki.
Warstwą musli przysypałam ciemny budyń. Płatki zaś zalałam pomarańczową pulpą z aceroli. Doszłam do wniosku, że do tego zestawienia pasuje mi jeszcze jogurt. Zatem każdą porcję wzbogaciłam zawartością maleńkiego kubeczka z mlecznym przetworem. Całość ozdobiłam bananowym szlaczkiem i wsadziłam do lodówki, aby poszczególne warstwy zdążyły się z sobą przegryźć.
Smacznego!
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
Uwielbiam musli ale najbardziej smakuje mi z mlekiem.
Spora ta porcja musli, nie dałabym rady tyle zjeść
Lubię:))
bardzo ciekawie to wygląda, ciekawe tylko jak smakuje:)
Moja Droga, po kilku godzinach pulpa z aceroli pięknie połączyła się z musli, nadając im lekko kwaśny posmak. ABy do niego dotrzeć musiałam zanurzyć łyżkę w słodkim orzechowym jogurcie. Sam spód nie narzucał swojej delikatnej nutki acai
Mniam ;* Ale smacznie wygląda ;p
P.S.: Zostałaś otagowana na moim blogu ;p
Dziękuję :*
Wygląda pysznie ale czy musli nie zrobiło się miękkie? Lubie jeść takie desery, ale zdecydowanie przygotowane od razu by je zjeść, żeby musli chrupało
Zupełnie zmiękło
Ale oczywiście na pewno deser zjedzony od razu zachowałby swoje chrupiące właściwości
Spojrzałam na zdjęcia i pomyślałam że chętni bym coś takiego zjada . Dobry pomysł na zdrowy deser . Raczej nie przepadam za musli ale w postaci takiego deseru mogło by być smaczne
I było, naprawdę