-
Pierożki z łososiem
24 sierpnia 2012 Kuchnia
-
Niech Was nie zmyli szanowna rybka w tytule.
Do wykonania tej przekąski wykorzystałam bowiem pewien substytut.
Szybkie, nieskomplikowane w wykonaniu i co najważniejsze- rozkosznie chrupiące z rozpływającym się wnętrzem.
Czy można im się oprzeć?
Ciasto francuskie doceniłam owijając nim parówki z serem. Potem przyszedł czas na rogaliki z czekoladą. Jest to tak wdzięczny półprodukt, że praktycznie powinien zamieszkać w każdej kuchni.
Dziś proponuję Wam wykwintne pierożki. Zyskają na jeszcze lepszym smaku, gdy zamiast łososiowej pasty dodacie 100% zmielonych dzwonków pana łososia.
Składniki:
ciasto francuskie ( polecam z Biedronki)
pasta z łososia
ser typu Brie’
szczypiorekZ ciasta francuskiego wycięłam szklanką koła.
Następnie nałożyłam farsz.Musiałam szybko postępować, aby ciasto za bardzo nie zmiękło. Gdy to się wydarzy nie będzie chciało się lepić. Po nałożeniu farszu dociskałam widelec do ciasta, by zabezpieczyć zawartość przed wypłynięciem.
Następnie pierożki umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wstawiłam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i zapiekałam kwadrans.
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
ciekawie… ale nie mam komu zrobić nie jedzą ani łososia ani pasty
Bardzo smakowicie to wygląda..
A ja uwielbiam ryby, pierożki muszą być pyszne! Wypróbuję kiedyś ten przepis.
uwielbiam pierogi ! Ciekawa odmiana, chociaż u mnie domownicy podobnie jak u Żanety nie przepadają za łososiem..
Loriette- pastę łososiową możesz zastąpić czymkolwiek, tuńczykiem, inną ryba albo pastą mięsną np zmielonym ugotowanym kurczaczkiem
Loriette a już myślałam, że sama się smakiem obejde a może do Ewuni się wprosimy
Zapraszam, zapraszam. Stęskniłam się za babskim towarzystwem.
Kocham ciasto francuskie i często je wykorzystuję w kuchni. Pomysł z pierożkami bardzo mnie zaciekawił. Na pewno wypróbuję.
Polecam Margaretko
Chętnie bym wpadła, ale wtedy moją dietę szlag trafi
mmm jak zwykle pychotka
Ha, jaka szybka przekąska, sprytnie
rzeczywiście nie pomyślałam o zastąpieniu łososia czymś innym..
Loriette- wszystko zależy od Twojej fantazji i tego, co masz w lodówce Równie dobrze to mogą być paszteciki, czyli możesz wykorzystać pasztetową, mielonkę itp
dzięki za podrzucenie pomysłu, pamiętam, że nadziewalam kiedyś ciasto francuskie słodkim twarożkiem i powstale koperty były nieziemsko pyszne
Loriette- służę uprzejmie
dobry art!
Świetny post. Czekam na nastepne. Dzięki