Pierożki z łososiem

24 sierpnia 2012 Kuchnia  18 komentarzy

Niech Was nie zmyli szanowna rybka w tytule.

Do wykonania tej przekąski wykorzystałam bowiem pewien substytut.

Szybkie, nieskomplikowane w wykonaniu i co najważniejsze- rozkosznie chrupiące z rozpływającym się wnętrzem.

Czy można im się oprzeć?

Ciasto francuskie doceniłam owijając nim parówki z serem. Potem przyszedł czas na rogaliki z czekoladą. Jest to tak wdzięczny półprodukt, że praktycznie powinien zamieszkać w każdej kuchni.

Dziś proponuję Wam wykwintne pierożki. Zyskają na jeszcze lepszym smaku, gdy zamiast łososiowej pasty dodacie 100% zmielonych dzwonków pana łososia.

Składniki:

ciasto francuskie ( polecam z Biedronki)
pasta z łososia
ser typu Brie’
szczypiorek

Z ciasta francuskiego wycięłam szklanką koła.
Następnie nałożyłam farsz.

Musiałam szybko postępować, aby ciasto za bardzo nie zmiękło. Gdy to się wydarzy nie będzie chciało się lepić. Po nałożeniu farszu dociskałam widelec do ciasta, by zabezpieczyć zawartość przed wypłynięciem.

Następnie pierożki umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wstawiłam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i zapiekałam kwadrans.

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

18 komentarzy w Pierożki z łososiem

  • Żaneta says:

    ciekawie… ale nie mam komu zrobić :( nie jedzą ani łososia ani pasty :(

  • nikollet85 says:

    Bardzo smakowicie to wygląda..

  • mentoska says:

    A ja uwielbiam ryby, pierożki muszą być pyszne! :) Wypróbuję kiedyś ten przepis.

  • Loriette says:

    uwielbiam pierogi ! Ciekawa odmiana, chociaż u mnie domownicy podobnie jak u Żanety nie przepadają za łososiem..

    • li_lia says:

      Loriette- pastę łososiową możesz zastąpić czymkolwiek, tuńczykiem, inną ryba albo pastą mięsną np zmielonym ugotowanym kurczaczkiem

  • Żaneta says:

    Loriette a już myślałam, że sama się smakiem obejde :) a może do Ewuni się wprosimy :)

    • li_lia says:

      Zapraszam, zapraszam. Stęskniłam się za babskim towarzystwem.

  • Margaretka says:

    Kocham ciasto francuskie i często je wykorzystuję w kuchni. Pomysł z pierożkami bardzo mnie zaciekawił. Na pewno wypróbuję.

    • li_lia says:

      Polecam Margaretko :)

  • mentoska says:

    Chętnie bym wpadła, ale wtedy moją dietę szlag trafi :P

  • malwa03 says:

    mmm jak zwykle pychotka

  • mamaagatki says:

    Ha, jaka szybka przekąska, sprytnie ;)

  • Loriette says:

    rzeczywiście nie pomyślałam o zastąpieniu łososia czymś innym.. :)

    • li_lia says:

      Loriette- wszystko zależy od Twojej fantazji i tego, co masz w lodówce :) Równie dobrze to mogą być paszteciki, czyli możesz wykorzystać pasztetową, mielonkę itp

  • Loriette says:

    dzięki za podrzucenie pomysłu, pamiętam, że nadziewalam kiedyś ciasto francuskie słodkim twarożkiem i powstale koperty były nieziemsko pyszne :)

    • li_lia says:

      Loriette- służę uprzejmie :)

  • grafika says:

    dobry art!

  • Świetny post. Czekam na nastepne. Dzięki

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>