Polędwice z tuńczyka ukryte pod szpinakowym mchem

9 października 2012 Kuchnia  Jeden komentarz

Tuńczyk jest wdzięczną, sytą rybą, w której trudno znaleźć ości.

Odkąd przestał być wyłącznie dodatkiem do pizzy i sałatek i zadebiutował w roli filaru obiadu, często gości na moim stole.

Dziś proponuję Wam pieczonego tuńczyka, przygniecionego ciężarem szpinaku, serów i przypraw.

 

Przepis jest nieskomplikowany, podstał pod wpływem chwili buszowania wśród lodówkowych zapasów.

Składniki dla 2 osób:

-2 polędwice z tuńczyka

- szpinak- ilość wedle uznania (może być świeży ja wykorzystałam mrożony)

- kilka kostek sera feta

- ser mozzarella

- kilka ząbków czosnku

- przyprawy- w mojej propozycji: papryka, tymianek, przyprawa do ryb, koperek firmy Marsyl

- kilka zielonych oliwek

Na dnie niewielkiej blachy do pieczenia położyłam kawałki ryby. Następnie ugotowałam na parze szpinak i połączyłam go z tymiankiem, koperkiem, wyciśniętymi za pomocą praski ząbkami czosnku i przyprawą do ryb. Zielonym ,,mchem”  okryłam tuńczyka.

Wierzch udekorowałam serami, oliwkami i obsypałam ostrą papryką. Zapiekałam przez 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

 

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

Jeden komentarz w Polędwice z tuńczyka ukryte pod szpinakowym mchem

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>