-
Polędwice z tuńczyka ukryte pod szpinakowym mchem
9 października 2012 Kuchnia
-
Tuńczyk jest wdzięczną, sytą rybą, w której trudno znaleźć ości.
Odkąd przestał być wyłącznie dodatkiem do pizzy i sałatek i zadebiutował w roli filaru obiadu, często gości na moim stole.
Dziś proponuję Wam pieczonego tuńczyka, przygniecionego ciężarem szpinaku, serów i przypraw.
Przepis jest nieskomplikowany, podstał pod wpływem chwili buszowania wśród lodówkowych zapasów.
Składniki dla 2 osób:
-2 polędwice z tuńczyka
- szpinak- ilość wedle uznania (może być świeży ja wykorzystałam mrożony)
- kilka kostek sera feta
- ser mozzarella
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy- w mojej propozycji: papryka, tymianek, przyprawa do ryb, koperek firmy Marsyl
- kilka zielonych oliwek
Na dnie niewielkiej blachy do pieczenia położyłam kawałki ryby. Następnie ugotowałam na parze szpinak i połączyłam go z tymiankiem, koperkiem, wyciśniętymi za pomocą praski ząbkami czosnku i przyprawą do ryb. Zielonym ,,mchem” okryłam tuńczyka.
Wierzch udekorowałam serami, oliwkami i obsypałam ostrą papryką. Zapiekałam przez 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
Mmm… Aż ślinka cieknie!