Prawie jak grzyby ;)

20 sierpnia 2012 Kuchnia  19 komentarzy

Zasiadłam w fotelu, który w dzieciństwie uratował mnie przed mosiężną spadającą meblościanką. Miałam zamiar poskarżyć się na bezczelne słońce, które postanowiło namącić w rtęci wszystkim termometrom. Najgorętsze tego lata przedpołudnie właśnie przeszło do historii. Nadlatujący samolot strącił z chmur życiodajny deszcz. Skórę świata odświeżyła ciepła mgiełka. Zapewne kilka lat temu wybiegłabym w bikini na podwórko i pozwoliła kroplom spłukać z siebie ostatnią wakacyjną gorączkę. Nie wiem czy bardziej z lenistwa czy ze zmęczenia wolałam włączyć komputer i tylko karmić nozdrza oszczędnie oczyszczonym powietrzem.

Chodzą za mną grzyby. Wszędzie widzę rude kurki, które pływają w białym sosie , otulającym aromatyczną pieczeń. Męczą mnie pieczarki w gorącym kremie z serem i grzankami. Czuję suszone prawdziwki, nadające bigosowi jedynej takiej niepowtarzalności.

Na osłodę mojej grzybowej zachcianki zapraszam Was na… słodkie pieczarki.

 Zobaczyłam je kiedyś bodajże na CinCinie. Było to dawno temu, gdy mogłam na wszelkie sposoby spożytkować nadmiar wolnego czasu. Zachwyciły mnie niebanalnym wyglądem, uraczyły kruchością, delikatnym piaskowym smakiem.

Zrobią furorę wśród znajomych, a gdy zaserwujecie je podczas przyjęcia dla dzieci nie odpędzicie się od małych komplemenciarzy, którzy będą prosić o dokładkę.

Słodkie pieczarki

 

Składniki:
* 1 jajko
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej

* 150g masła

* 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej- nie za dużo, bo ciastka będą niesmaczne
* 4 czubate łyżki cukru pudru

* kakao

pusta butelka

Wykonanie:

Podstawą pieczarek jest dobrej jakości masło. Zrezygnujcie z wszelkich roślinnych miksów. Chociaż są tańsze naprawdę nie pozwolą Wam cieszyć się smakiem ciasteczek.

Zanim przystąpicie do działania pozwólcie odkrojonemu kawałkowi masła przemienić się w miękką, plastyczną masę. Następnie wraz z cukrem pudrem umieśćcie je w misce i zacznijcie ugniatać. Czynność ta przypomina lepienie babek z piasku :) Teraz nadszedł czas na dodanie jajka. Całość trzeba dokładnie utrzeć.

Na samym końcu wsypujemy sodę, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Łączymy wszystkie komponenty, by ciasto było gładkie, pozbawione wszelkich grudek.

Musicie pamiętać, by masa była plastyczna. Jeśli wyjdzie za sucha, pieczarki w trakcie pieczenia nieestetycznie popękają

Teraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Zabieramy się za formowanie kul.

Tutaj obowiązuje zasada- im mniejsze i zgrabniejsze tym lepiej będą się prezentowały po wyjęciu z piekarnika.

 

 

Każdą z kul nadziewamy na gwint butelki, który wcześniej obtoczyliśmy w kakao.

 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia główką do dołu.

 

Pozwalamy grzybkom zapiekać się  przez kwadrans.

 

 

Jak smakują? To typowe piaskowce, kruchutkie, słodkie i szybko znikają z talerza.

 

 

Smacznego :)

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

19 komentarzy w Prawie jak grzyby ;)

  • natka955 says:

    O mateczko, ja byłam przkonana , że to prawdziwe pieczarki :D I tak sobię pomyślałam, jejju jak można jeść słodkie pieczarki heh aż doszłam do składników ;p
    Hmm.. myślę, że przy najbliżeszej okazji także zrobię sobię takie „pieczareczki” ;D

  • Żaneta says:

    już kiedyś sotkałam się z tym rzeisem i no cóż… ochote nadal mam na nie :) może na weekend się skuszę :)

  • Elka says:

    Zdjecia z poprzedniego bloga kulinarnego ;p;p;p
    Robiłam je rok temu, jak zobaczylam wlasnie na Twoim blogu ;p Z tego co pamietam mi wyszly az zbyt piaskowe..ale i tak te pieczarki sa niesamowite ;p

    • li_lia says:

      Tak Elu, zgadza się. Dzisiaj nie zrobiłam nowych zdjęć :) Posłużyłam się moimi starymi :)

  • li_lia says:

    Dziewczynki, gorąco polecam. Mina Waszych najbliższych będzie nie do opisania :)

  • mentoska says:

    Hahaha, ja też się nabrałam, wyglądają jak zwykłe pieczarki ;)

    • li_lia says:

      I o to chodziło Mentosko :)

  • mamaagatki says:

    Bardzo atrakcyjne te pieczarki i naprawdę dobrze udają prawdziwe :)
    A można prosić o namiary na Twój blog kulinarny?

    • li_lia says:

      Kochana, chcę go zlikwidować i przerzucam tutaj wszystkie przepisy i zdjęcia.

  • malwa03 says:

    Super także myslałam że to pawdziwe pieczrki .mm pychotka♥♥♥

  • Loriette says:

    haha wyglądają jak prawdziwe ! Już gdzieś widziałam ten przepis, jest warty wypróbowania :)

  • elmirkaxp says:

    kiedyś je robiłam i dla mnie też są zbyt piaskowe, ale wygląd powala;)

    • li_lia says:

      Elmirko- taki juz ich urok :)

  • Margaretka says:

    Wyglądają bombowo, musze z córką zrobić w najbliższym czasie. na osłodę powrotu do szkoły. Ale jak to zrobić jak dzisiaj razem z koleżanką zaproszoną na nocowanki, wstały o 13.00?

    • li_lia says:

      Margaretko- to panienki zaszalały :)
      Polecam je zrobić wieczorem, na spokojnie. Rano będziecie mogły je upiec.

  • Margaretka says:

    Co tu czytam o blogu kulinarnym? Proszę o namiary, z chęcią zajrzę :)

    • li_lia says:

      Margaretko- zamykam go i tutaj przerzucam wszystko :)

  • Margaretka says:

    Przepisy są świetne i takie jak lubię, czyli słodkości ;)

    • li_lia says:

      :)

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>