Przyprawa do chleba litewskiego

15 września 2012 Kuchnia  22 komentarzy

Maszyna do wypieku domowego chleba daje nieskończone możliwości tworzenia aromatycznych wypieków, które zachwycą każdego domownika.

Ostatnio gustuję wyłącznie w słodkich wariacjach.

Bochenek faszeruję suszonymi śliwkami, przyprawami do piernika i porządną ilością kakao.

Robiąc porządki znalazłam przyprawę do chleba litewskiego i miałam kolejny pretekst, by mój dom pachniał drożdżami i bukietem ziół.

Oryginalny chleb litewski charakteryzuje się mokrym środkiem, sporą wagą i ciemnym kolorem. Od podrabianych razowców, które dostaniemy w naszych sklepach, wyróżnia się obłędnym zapachem, dodatkiem mąki żytniej oraz brakiem karmelu, którym barwi się pieczywo.

Bazą mojego wypieku jest chleb francuski. Oryginalny przepis znajdziecie w moim poprzednim wpisie dotyczącym maszyny do pieczenia KLIK

 

Chleb ,,litewski”

z przyprawą Kamis

z automatu

 

 

Składniki:

- 300ml ciepłej wody

- 18g masła

- 4 kubki mąki żytniej

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżeczki drożdży

- 1i 1/2 łyżeczki soli

- 3 łyżki mleka

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- pół opakowania przyprawy Kamis

 

W przypadku maszyny Mango Bread Maker ustawiłam program nr 2 i w niecałe 4 godziny miałam gotowy wypiek.

Przyprawę Kamis otrzymałam kilka miesięcy temu od portalu Uroda i zdrowie, powiększyła ona pulę produktów za publikację moich tekstów. Dotąd w moim mieście nie znalazłam na żadnej sklepowej półce tego produktu. Nie wiem ile kosztuje. Bazą przyprawy jest czarnuszka, kminek, oregano, majeranek oraz cząber- niezwykle aromatyczne zioła. Ich ,,szczątki” można zauważyć w gotowym wypieku. Poprawiają aromat chleba, aczkolwiek drastycznie nie wpływają na jego  smak. Torebka, jak zapewnia producent, wystarczy na kilogramowy bochenek.

 

 

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

22 komentarzy w Przyprawa do chleba litewskiego

  • Lusia says:

    Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie słyszałam o chlebie litewskim, ale zapowiada się ciekawie. Przepis rewelacyjny, może też się skuszę w końcu domowy chlebek to pyszny chlebek ;) )

    • li_lia says:

      Lusiu, nigdy nie wyszedł mi chleb z formy na zakwasie, ale za to z automatu zawsze jest taki, jaki powinien byc. Polecam z czystym sumieniem zakup maszyny :)

  • Lusia says:

    Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie słyszałam o chlebie litewskim, ale zapowiada się ciekawie. Przepis rewelacyjny, może też się skuszę w końcu domowy chlebek to pyszny chlebek ;) )

    • li_lia says:

      Lusiu, nigdy nie wyszedł mi chleb z formy na zakwasie, ale za to z automatu zawsze jest taki, jaki powinien byc. Polecam z czystym sumieniem zakup maszyny :)

  • mamaagatki says:

    Też nie widziałam nigdzie takiej przyprawy ani nie słyszałam o takim chlebie…
    U nas babcia męża piecze czasem domowy chleb, z prawdziwym masłem smakuje obłędnie.

  • mamaagatki says:

    Też nie widziałam nigdzie takiej przyprawy ani nie słyszałam o takim chlebie…
    U nas babcia męża piecze czasem domowy chleb, z prawdziwym masłem smakuje obłędnie.

  • Ja dokładnie tak jak moje poprzedniczki nigdy nie słyszałam o tym chlebie. Również nigdy w życiu sama nie piekłam chleba. Obecny tryb życia sprawia, że po prostu nie mam na to czasu, ale może kiedyś? Kto wie.
    Co do przypraw to muszę przyznać, że często goszczą w moim domu przyprawy marki Kamis i jestem z nich bardzo zadowolona, najbardziej z oregano i ziół prowanasalskich – idealnie pasują do łososia!

    • li_lia says:

      Nino, łososia jeszcze nie przyprawiałam oregano. Zazwyczaj skrapiam go cytryną. Dziękuję za pomysł :)

  • Ja dokładnie tak jak moje poprzedniczki nigdy nie słyszałam o tym chlebie. Również nigdy w życiu sama nie piekłam chleba. Obecny tryb życia sprawia, że po prostu nie mam na to czasu, ale może kiedyś? Kto wie.
    Co do przypraw to muszę przyznać, że często goszczą w moim domu przyprawy marki Kamis i jestem z nich bardzo zadowolona, najbardziej z oregano i ziół prowanasalskich – idealnie pasują do łososia!

    • li_lia says:

      Nino, łososia jeszcze nie przyprawiałam oregano. Zazwyczaj skrapiam go cytryną. Dziękuję za pomysł :)

  • STosia says:

    Znakomite. Wart podania dalej wpis. Dziękuję. Powodzenia w dalszej pracy redakcyjnej. Wrócę tu z miłą chęcią. Cześć

    • li_lia says:

      Dziękuję STosiu i witam Cię na moim blogu :)

  • STosia says:

    Znakomite. Wart podania dalej wpis. Dziękuję. Powodzenia w dalszej pracy redakcyjnej. Wrócę tu z miłą chęcią. Cześć

    • li_lia says:

      Dziękuję STosiu i witam Cię na moim blogu :)

  • Pastelle says:

    Piękny, aż pachnie przez monitor. Może kiedyś dane mi będzie wypróbować maszynę do chleba. Piekę więc tradycyjnie, w piekarniku – jak wychodzi, tak wychodzi ;)

    • li_lia says:

      Philips chyba ma maszyny w ofercie? Gosieńko, może jedna z nich do Ciebie trafi?

  • Pastelle says:

    Piękny, aż pachnie przez monitor. Może kiedyś dane mi będzie wypróbować maszynę do chleba. Piekę więc tradycyjnie, w piekarniku – jak wychodzi, tak wychodzi ;)

    • li_lia says:

      Philips chyba ma maszyny w ofercie? Gosieńko, może jedna z nich do Ciebie trafi?

  • mylamoja3004 says:

    Uwielbiam chleb litewski :)
    Czesto ot tak po prostu, jak mamy z mama dosc wypiekow sklepowych i mamy wolny czas robimy wlasnie taki chlebek, albo na slodko z ziarnkami i rodzynkami.
    O wiele zdrowsze, no i takie chleby dlugo potrafia byc swierze. Wiemy co jemy.
    Twoj chlebek Ewo wyszedl megasne sliczne i napewno przepysznie

    • li_lia says:

      Dziękuję Lenko za miłe słowa :)

  • mylamoja3004 says:

    Uwielbiam chleb litewski :)
    Czesto ot tak po prostu, jak mamy z mama dosc wypiekow sklepowych i mamy wolny czas robimy wlasnie taki chlebek, albo na slodko z ziarnkami i rodzynkami.
    O wiele zdrowsze, no i takie chleby dlugo potrafia byc swierze. Wiemy co jemy.
    Twoj chlebek Ewo wyszedl megasne sliczne i napewno przepysznie

    • li_lia says:

      Dziękuję Lenko za miłe słowa :)

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>