Testujemy maszynę do pieczenia chleba

17 kwietnia 2012 AGDDla domuDodatkiKuchnia  27 komentarzy

To nie ponadczasowe Channel nr 5 podbiły moje serce, a zupełnie przyziemny zapach świeżo upieczonego chleba.

Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie jeszcze gorący bochenek, który dopiero co opuścił piec. Unosząca się nad nim para ostrzega przed  ciepłym wnętrzem.

Nie zważając na poparzone palce chwytacie za nóż i zdecydowanym ruchem odcinacie piętkę.

Przyjemne chrupnięcie zapowiada wspaniałą ucztę.

Jeszcze tylko odrobina masła, ale takiego z prawdziwego zdarzenia, nie jakiegoś roślinnego miksu.

Aromatyczny kawałek domowego pieczywa ląduje w Waszych ustach. Nie musicie się hamować. Odgłos westchnienia jest jak najbardziej pożądany.

W tym momencie wszelkie słowa są zbędne.

 

A teraz otwórzcie oczy.  Czy zniknął ten jakże sugestywny obraz?

 

Jeżeli chcecie powtórzyć to przyjemne doznanie zapraszam Was w podróż do krainy domowego chleba.

W tej chwili mój dom jest Waszym domem.

Już od progu czuć w nim zapach stygnącego chleba.

Mam nadzieję, że przez żołądek dotrę do Waszych serc.

Jak można wyznać miłość drugiej osobie?

Poczęstujcie ją kromką własnoręcznie upieczonego chleba.

 

 

Dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam działanie maszyny do pieczenia chleba. Egzemplarz, z którym miałam do czynienia dostępny jest w sklepie internetowym Mango. KLIK

Kilka słów o tym przedmiocie.

 

Mango

Maszyna do pieczenia chleba

Cena 179zł

Urządzenie potrafi przygotować:

- chleb

-dżem

- ciasto

Wymiary 340x260x320 mm

Waga chleba- od 450g do 900g

 

Wraz z maszyną otrzymujemy:

- formę

- miarkę (kubek)

- śmigiełko (2 szt)

- 2 łyżki z miarkami (mala i duża)

- hak za pomocą którego wyjmujemy z chleba śmigiełko

- instrukcję obsługi

 

 Dane techniczne:
napięcie: 220-240 V / 50Hz
moc: 600-720 W

 

Co mnie wytrąciło z równowagi?

 

Zanim zabrałam się do ochrzczenia maszyny przestudiowałam instrukcję obsługi oraz zapoznałam się z filmem instruktażowym, który znalazłam na stronie sklepu internetowego. Odniosłam wrażenie, że ktoś miał wiele do przekazania, konstruując ulotkę, ale pogubił się w chaosie informacji.  Na początku przytłoczyły mnie tabelki z przelicznikami składników i nieróżniące się praktycznie niczym zalecenia. Twórca ulotki wprowadził czytelnika w błąd, zupełnie coś innego słyszymy podczas oglądania filmu na kanale Mango.  Pani, która reklamuje maszynę twierdzi, że drożdże nie mogą połączyć się z solą i z cukrem, natomiast przesłany mi przez Mango przepis informuje o tym, że ,,drożdże nie mogą dostać się do soli i wody”.

Dla przykładu- zdjęcie przepisów- urywek przepisu na chleb jogurtowy oraz na ciasto.

 

 

Gdzie w składnikach ciasta znajduje się sól, o której mowa w wykonaniu wypieku?

Zsumujcie sobie składniki ciasta o wadze 450g. Liczę i liczę i jakoś mi nie wychodzi 481g tylko 431g.

W wyniku zamieszania pierwszy chleb okazał się wielką porażką, a ja miałam sobie za złe, że zmarnowałam wiele produktów.  Sekret udanego chleba tkwi w doborze składników oraz w ich odpowiednim połączeniu.

Za drugim razem skusiłam się na mały chleb jogurtowy. Tak oto prezentował się gotowy do spożycia:

 

Nieforemny, ale smaczny. Jednak wiele brakowało mu do późniejszych wypieków.

Metodą prób i błędów wypracowałam sprawdzony przepis, dzięki któremu za każdym razem wychodzi mi wspaniały bochenek, po którym zostają tylko okruszki.

 

Kilka wskazówek ułatwiających użytkowanie maszyny do pieczenia chleba

Aby w pełni cieszyć się idealnym bochenkiem domowego chleba musimy zwrócić szczególną uwagę na:

1. Składniki:

a) mąka- wybierajmy najlepszą na rynku. Osobiście polecam mąkę Babuni z Biedronki. Mąka pszenna powinna być idealnie biała, pozbawiona zanieczyszczeń, sinego odcienia, ciał obcych. Im więcej zawiera glutenu tym ciasto będzie łatwiej wyrobić. Jeśli użyjemy mąki razowej chleb będzie znacznie mniejszy, jednak uzyskamy lepszy smak.

b) woda- przegotowana ciepła, ale nie gorąca, w przeciwnym razie ciasto po prostu nie wyrośnie

c) drożdże- sypkie, świeże

d) masło- wybierajmy masło o maksymalnej procentowej zawartości masła w maśle wynoszącej 82%. Wszelkie  miksy nie zastąpią maślanego smaku, nie powinno być zimne, najlepiej dodawać masło o temperaturze pokojowej, możemy je zastąpić oliwą z oliwek

c) mleko w proszku- tutaj Was zdziwię, do wypieku wykorzystuję mleko modyfikowane mojego dziecka :)

d) proszek do pieczenia- dzięki zawartości dwutlenku węgla dochodzi do fermentacji

2.   Odpowiednią kolejność dodawania składników

Pamiętajmy- drożdże nie mogą od razu połączyć się z wodą ani z solą. Prawidłowa kolejność dodawania składników w przypadku podstawowego przepisu na chleb wygląda następująco:

woda, masło, mąka, cukier+ drożdże w jednym rogu foremki, sól w drugim, mleko w proszku, proszek do pieczenia.

3. Dobór  programu

To od nas zależy jaki rodzaj chleba upieczemy, czy ma on przypominać tradycyjny wypiek czy raczej będzie ona wariacją na temat chleba. Pamiętajmy, aby dostosować ilość składników do rozmiaru bochenka- możemy wybrać aż 3 wielkości. Ponadto zdecydujmy jaka skórka najbardziej nam pasuje- lubimy mocno wypieczony chleb, średnio chrupiącą skórkę, czy delikatny wypiek.

4. Inwencja i pomysłowość

Lubicie przyprawy? Śmiało dosypcie do pojemnika cynamonu, imbiru, ziaren słonecznika, sezamu, albo rodzynki i cieszcie się wspaniałym smakiem domowego chleba.

 

 

 

 

Mój przepis na chleb czekoladowy wraz z wykonaniem uwiecznionym na filmie ;)

 

 

 

Chleb czekoladowy z rodzynkami 900g

Składniki:

- 300ml wody

- 1 i 1/4 dużej łyżki masła (18g)

- imbir- ilość wedle uznania

- cynamon- ilość wedle uznania

- 3 i 1/2 kubka białej mąki ( 519g)

- 3 łyżki cukru (42g)

-  1 i 1/2 łyżeczki drożdży (5g)

- 1 i 1/2 łyżeczki soli (9g)

- 2 i 1/2 łyżki mleka w proszku (16g)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (2g)

 

 

 

Zalety:

- przewaga domowego wypieku nad kupnym- naprawdę chleb, który dostępny jest w spożywczakach mógłby się zarumienić ze wstydu. Domowy chleb przebija go nie tylko smakiem, zapachem, ale przede wszystkim naszą wiedzą o składnikach, które zostały użyte podczas jego wytworzenia. To my decydujemy o tym jaki chleb upieczemy i kiedy będzie on gotowy

- nieskomplikowana obsługa-  nie trzeba być znawcą chleba, by upiec w domowym zaciszu smaczny bochenek. Programowanie maszyny jest dziecinnie proste, a ilość opcji wypieku ograniczona

- ekran LCD, który pokazuje ile czasu pozostało do końca wypieku, informuje mnie o ewentualnych błędach

- forma, w której piecze się chleb pokryta została teflonem, dzięki temu chleb nie przywiera do ścianek

- cena- porównując podobne urządzenia kwota, którą zapłacicie w Mango za maszynę jest naprawdę atrakcyjna

- możliwość zapłaty punktami PAYBACK- na maszynę do chleba nie musicie wydawać nawet złotówki, jeśli tylko macie zebraną odpowiednią ilość punktów PAYBACK

- wysyłka- moje zamówienie zrealizowano błyskawicznie, maszyna została doręczona przez kuriera w ciągu 3 dni od wizyty w wirtualnym sklepie

- szybkość pracy- proces wyrastania oraz sam wypiek ulubionego chleba nie przekracza 4 godzin

- wygoda-  chciałabym podkreślić to, że podczas domowego wypieku chleba przy wykorzystaniu maszyny nie muszę pilnować czasu podczas którego dochodzi do fermentacji drożdży, nie muszę zapewniać im odpowiednich warunków, martwić się o to, że coś im przeszkodzi. Maszyna wszystkie czynności wykonuje za mnie

- możliwość wyboru rozmiaru chleba oraz jego koloru i rodzaju skórki (mniej lub bardziej wypieczona)

- sygnalizacja- maszyna informuje mnie sygnałami, że zakończyła dany etap wypieku. Kiedy chleb będzie gotowy do wyjęcia usłyszę charakterystyczne dźwięki. Od tego momentu jeszcze przez godzinę urządzenie będzie utrzymywało ciepło

- zapamiętywanie programu- w razie chwilowej przerwy w dostawie prądu, która nie przekracza 30 minut, maszyna samodzielnie podejmie  pracę od momentu w którym nastąpiło odcięcie zasilania

- wielofunkcyjność- oprócz chleba maszyna potrafi przyrządzić dżem, a także upiec drożdżowe ciasto

- wygląd- urządzenie zostało estetycznie wykonane, zabiera niewiele miejsca

- możliwość ustawienia czasu pracy- sami decydujemy o tym, czy maszyna zacznie pracować w danej chwili czy zaprogramujemy ją, by włączyła się w nocy, a chleb gotowy był na śniadanie. Opóźnienie startu nie może być dłuższe niż 16 godzin

- łatwość utrzymania higieny- niewiele elementów, które istotne są podczas wypieku ( forma, śmigiełko) prosto utrzymać w czystości

- gadżety- wraz z maszyną otrzymałam przydatne miarki, dzięki którym mogę precyzyjnie odmierzyć składniki, niezbędne do  udanego wypieku (miarka w formie kubka, dwie łyżki), a także przepisy na kilka rodzajów chleba i instrukcja obsługi na płycie DVD oraz w wersji papierowej.

 

 

Wady:

- głośność- muszę przyznać, że maszyna robi wiele hałasu, o ile w dzień nie przeszkadza mi to w ogóle, tak w nocy potrafi obudzić osobę, która ma twardy sen :)

- menu w języku angielskim- umówmy się, nawet proste wyrazy w języku obcym nie zastąpią ojczystej mowy. Skoro produkt sprzedawany jest na terenie naszego kraju uważam, że nazwy przycisków powinny zostać spolszczone

- dostępność- na razie można zakupić maszynę wyłącznie na polskiej stronie producenta Mango. W razie gdyby coś się zepsuło, uszkodziło produkt muszę odesłać do sklepu w którym go zamówiłam

- wygląd chleba- dla niektórych brak świecącej skórki, albo wierzchu bez ziaren może być problemem

- po upieczeniu chleba należy ostrożnie wyjąć go z formy i usunąć śmigiełko, które po skończonej pracy znajduje się w środku chleba.

 

 

Chleb ,,francuski”

z wykorzystaniem mąki tortowej:

na mące pszennej

 

Jak za darmo otrzymać maszynę do pieczenia chleba Mango?

Jeśli posiadacie kartę PAYBACK , dzięki której dokonując codziennych zakupów zbieracie punkty, możecie wymienić zebrane punkty właśnie na to urządzenie.  Aby nic nie płacić za produkt oraz za przesyłkę musicie uzbierać 20900 punktów. Jeśli na swoim koncie nie posiadacie wystarczającej ilości Paybacków wpiszcie ilość punktów, które aktualnie posiadacie w okienko przelicznika, a system sam wyliczy Wam kwotę, którą będzie trzeba dopłacić, aby otrzymać produkt.

Uwaga! Minimalna ilość punktów wynosi 500, ale jak zauważycie teraz maszyna kosztuje 179zł, więc dopłata w wysokości 204zł jest nieopłacalna.

Poniżej prezentuje Wam przykładowe symulacje punktów i dopłat:

 

 

 

Podsumowanie

Początkowo postrzegałam maszynę do pieczenia chleba (tak jak kiedyś szybkowar) za niepotrzebny wydatek. Po kilku zakalcach, które w niczym nie przypominały chleba, pogniewałam się z moim piekarnikiem i doszłam do wniosku, że dam sobie spokój z pieczeniem chleba w domu.  Kiedy zauważyłam, że maszynę do pieczenia chleba mogę otrzymać, wymieniając ją na zebrane punkty, nie wahałam się ani chwili. Teraz nie wyobrażam sobie, by mogłoby w moim domu zabraknąć tego urządzenia.

Na rynku dostępnych jest wiele maszyn do pieczenia chleba. Niektóre z nich potrafią zaskoczyć swych nabywców kajzerkami, bagietkami i tradycyjnymi bułkami z przedziałkiem. Moja maszyna tego nie potrafi, ale za to daje mi wiele satysfakcji, gdy wyjmując z formy pachnący chleb mogę nim uraczyć swoją rodzinę, która zjada go ze smakiem.

 

 

 

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

27 komentarzy w Testujemy maszynę do pieczenia chleba

  • ewanka says:

    jak dla mnie zdobycie go za darmo jest nie możliwe :-/ Ale tak zachęcająco to wygląda, że zakładam kolejna skarbonkę, może uda mi się nazbierać na nią :-D

  • Agusia says:

    Chlebki wyglądają pysznie :) czasem jak sie zbiera punkty na kartach lojalnosciowych to można dostać coś fajnego, jednak w moim przypadku to długo trzeba zbierać te punkty by coś z tego wyszło więcej niż np.parasolka :D

  • li_lia says:

    Dziękuję dziewczynki za miłe słowa :)
    Jeśli chodzi o zbieranie punktów to w przypadku Payback najbardziej opłaca się robić zakupy w sklepach internetowych. Na przykład kupująć książki w starym Klubie dla Ciebie (dzisiejszy Weltbild)za wydaną złotówkę otrzymujemy 3 punkty :) Allegro dzieli- tam z tego, co pamiętam za kazde 3zł wydane jest 1 punkt. Podobnie Real- wydane 2zł- 1 punkt. Na obecny stan punktów zbierałam latami. Ale wreszcie się coś fajnego trafiło do wymiany :)

  • ewa says:

    A co powiecie na coś takiego stylowe-agd.pl/wyposazenie-kuchni/kuchenka-do-pieczenia-chleba/ ? Ja nie jestem przekonana, ale z drugiej strony – wielofunkcyjne sprzęty są praktyczne, oszczędzają miejsce.

    • li_lia says:

      O kurcze. Jaki wynalazek.

  • Hugo says:

    :Kominku, proszę napisz jakie są Twoje szrzece wrażenia z tym chlebem. Naprawdę Ci smakował? Ja miałam maszyne do chleba – upiekłam w niej chleb tylko kilka razy. Kształt tej formy w tej maszynie powoduje, że chleb z niej jest niezgrabny, kromki są wybitnie nieporęczne. Skf3rka mi nie pasowała. Mieszadła zostawały w chlebie i trzeba je było wygrzebywać robiąc w nim po prostu dziurę. Zaczęłam więc piec chleb inaczej – ciasto wyrabiałam owszem w maszynie, ale nastepnie wyjmowałam je z maszyny i formowałam sobie zgrabne bohenki lub bułeczki dowolnego ksztaltu, albo piekłam w wygodnej foremce, wkładając surowe, uformowane, wyrosnięte, czasem posypane jeszcze makiem czy innymi zierenkami – do gorącego piekarnika. Tylko tak pieczony chleb – wkładany surowy do bardzo gorącego pieca, ma szansę naprawdę dobrze się upiec, skf3rka jest chrupiąca tak, jak należy, Spowodowane to jest szokiem termicznym, wkładasz ciasto do wysokiej temperatury, co powoduje powstanie włąsnie tej skf3rki. W maszynie temperatura do upieczenia rosnie z ciastem w srodku, to powoduje, że ten chleb nigdy nie będzie tak dobrze upieczony. Tak, jakbyś włożył surowe ciasto do zimnego piekarnika i dopiero wtedy wlaczył piekarnik i czekał, az się nagrzeje do odpowiedniej temperatury. Mnie potem zepsuła się ta maszynka i zaczęłam wyrabiać ciasto zwykłym mikserem kuchennym i nadal piekę chleb wkąłdajac surowy do gorącego piekarnika. Jednym słowem uważam, że maszyna do pieczenia chleba (i te wszystkie programy w niej) to zbędny bajer w domu. Podobnie jak maszynka do robienia domowych lodf3w. Po pierwszej fazie zachwytu i produkcji lodf3w co drugi dzień– leży na dnie jakiejś szafki kuchennej i wiecznie „planuję”zrobienie lodf3w. Jeśli chodzi o zmywarkę to polecam koniecznie, jeśli chcesz to podam Ci model jaki mam – bedzie dla Ciebie idealny, gdyż jesteś singlem i nie potrzebujesz duzej zmywarki, natomiast te małe, na blat, są za małe. Nie można do nich włożyć większego garnka, czy pf3łmiska. Jestem szczęśliwą posiadaczką jedynego znanego mi modelu większego o połowę od tych małych, a rf3wnocześnie mniejszego o połowę od zmywarek stojacych na podłodze. Myję w niej wszystko i obok komputera, pralki i zelazka to najważniejszy sprzęt w moim domu. Chciałabym tez przy tej okazji spytac o grill i wyciskarkę do sokf3w- czy nadal używasz tych sprzętf3w „na codzień” czy moze po pierwszej fali entuzjazmu i grillowania/wyciskania trzy razy dziennie, dziś leżą i się kurzą?Podpisuję się rękami i nogami i rf3wnież proszę o dłuższą wypowiedź.GD Star Ratingloading…

  • tabasko says:

    A ja dziś dostałam od sąsiada chlebek własnie z takiej maszyny! Pycha! Ja niestety nie mam takiego wynalazku, ale czasami próbuję zrobić taki chlebek w piekarniku. To zawsze coś innego niż z piekarni.

    • li_lia says:

      Własnie z piekarnika zawsze mi zakalec wychodzi. Nie mam dobrego przepisu.

  • malwa says:

    swietna sprawa.mysle,ze go kupie.mo luby pewnie bedzie zadowolony

    • li_lia says:

      Malwo- a nie masz karty Payback? Szybko się zbiera punkty i mogłabyś je wymienić na maszynę.

  • Loriette says:

    moja mama potrafi piec chleb w piekarniku i kiedys robila go nawet często, ale teraz jakoś jej się nie chce. Po co skoro można kupić gotowy ? A niestety smak nie ten sam.. Świeży chlebek jeszcze ciepły, najlepszy z domowym masełkiem mmm :)

    • li_lia says:

      Loriette- no właśnie kupny chleb jest często… niejadalny. Piekarnie w pogoni za klientem obniżają ceny chleba, co wiąże się z dodawaniem do niego gorszych jakościowo produktów.

  • Loriette says:

    dokładnie, mieszkam w małym miasteczku i mamy jedną piekarnię, kiedyś wyprodukowali chleb z dodatkiem.. piasku. Na pewno nie było to zamierzone, może jakaś marnej jakości mąka, ale nigdy nie zapomną tego szczękania ziarenek w zębach gdy ugryzłam kanapkę..

    • li_lia says:

      Jejku, współczuję Ci. W pobliskiej piekarni dodawano spermę pewnego wściekłego piekarza…

  • Loriette says:

    no to moje przeżycie to nic w związku z tym co mówisz.. ;O

  • mentoska says:

    Ja w chlebie znalazłam kiedyś zużytą prezerwatywę, więc to, co piszesz Ewo, jest praktykowane chyba w całej Polsce..

    • li_lia says:

      Gumka w chlebie? To mnie zatkało. Przebiłaś plemniki. Ręce mi opadły. Trzeba było fotkę zrobić i do Teleekspresu wysłać. Masakra jakaś…

  • Loriette says:

    nabrałam obrzydzenia do chleba, Mentoska zgłosiłaś to gdzies ?

  • mentoska says:

    Byłam w szoku, nie mogłam nawet zdjęcia zrobić…

    • li_lia says:

      Mentosko- nie dziwię Ci się. A nie reklamowałaś tego ,,specjału”? Oj, chciałabym zobaczyć minę właściciela piekarni.

  • mentoska says:

    Nie reklamowałam, nie myślałam nawet o tym, od razu wyrzuciłam. Przez jakiś czas jadłam tylko ciemny krojony chleb, żebym mogła sprawdzić, co jest w środku…

  • piekarka says:

    Jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem takiego urządzenia to gorąco polecam, ale nie i trzy razy nie z MANGO. Od wielu lat piekę chlebek w domu- przynajmniej wiem co jem. Jednak na początku miałam wiele lat urządzenie z firmy moulinex. Już nie pamiętam co się stało, że musiałam wymienić na nowy i kupiłam z Mango. Katastrofa. Przepisy stosuję nadal z instrukcji Moulinexu, bo te z mango się nie udają. Ponadto jeśli chodzi o hałas – to z Mango jest tak głośny, że się wściekam. Bo z Moulinexu prawie nie było słychać. A ten z Mango to jak się kręci to ma jakieś luzy i wydaje drażliwe dźwięki. Wkurzające to jest, jak się miało lepszy sprzęt. Myślałam, że Mango posiada lepszą jakość.

    • li_lia says:

      Pani Bożeno, czy mogłabym otrzymać od Pani kilka przepisów na chleb z maszyny?

  • san says:

    Czy chleb wychodzi lepszy niż ten z piekarni?

    • li_lia says:

      Tak, bo wiem, co kryje się w jego środku, a i smak jest nieporównywalny.

  • Monika says:

    Mogłaby mi pani udostepnic instrukcje obslugi ? :)

    • li_lia says:

      Niestety, zgubiłam ją :(
      Może napisz do Mango, powinni udostępnić.

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>