Walizka pełna inspiracji

14 czerwca 2013 Kuchnia  15 komentarzy

Walizkę pełną inspiracji Prekursorki przysłały,

by chwile przy garach milej mi mijały

O zawartość pudełka firma Knorr zadbała

różnorodne produkty do testów przekazała

Zaszyłam się w kuchni, eksperymentuję

Może coś smacznego dzisiaj ugotuję?

DSC_0257

Nie zamierzam odcinać się od półproduktów, które często stanowią bazę, albo dodatek do przygotowanych przeze mnie potraw. To właśnie one, a nie stary zeszyt z babcinymi przepisami, ułatwiały mi stawianie pierwszych kroków w dotąd niezdobytym królestwie naczyń, patelni i przypraw. Jestem daleka od krytykowania tego typu pomocników pod warunkiem, że lista ich komponentów będzie pozbawiona nadprogramowych ulepszaczy.

DSC_0258

Z okazji 175 urodzin marka KNORR nawiązała współpracę z opiniodawczym portalem dla kobiet Prekursorki.pl i za jego pośrednictwem wybrała testerów, którzy będą mieli okazję wypróbować część imponującego asortymentu.

DSC_0259

W ciągu dwóch najbliższych tygodni spróbuję Was przekonać, albo zniechęcić do kupna sosów, fixów, zup, które znalazły się w mojej zielonej walizce. Szczegóły przesyłki obrazują poniższe zdjęcia:

DSC_0261

DSC_0262

DSC_0263

 DSC_0264

DSC_0265

DSC_0266

DSC_0267

DSC_0268

DSC_0269

DSC_0270

DSC_0271

DSC_0273

 

W pierwszej kolejności postanowiłam zaprezentować Wam możliwości Sosu greckiego. Jest to produkt, poprawiający smak sałatek. W zależności od sklepu można go nabyć już od złotówki za 9g opakowanie.

DSC_0276

 Swego czasu sosy sałatkowe cieszyły się w moim domu szaloną popularnością. Wśród nich prym wiódł oczywiście Knorr. Potem znany dyskont wypuścił własną wersję kuchennego szlagieru, która choć tańsza i pakowana po kilka sztuk smakiem odbiega od swego pierwowzoru. Tak więc chwilowa zdrada Knorra sprawiła, że wróciłam do niego niemalże z podkulonym ogonem.

DSC_0284

Wśród komponentów sosu greckiego znajdziemy: czosnek, cebulę szalotkę, natkę pietruszki, oregano, gorczycę, pieprz biały, kolendrę, paprykę, pieprz biały, rozmaryn, kurkumę, a także koncentrat pomidorowy. Dodatkowymi składnikami, wpływającymi na walory smakowe są: cukier, sok z cytryny, sól. Należy również wspomnieć o laktozie, maltodekstrynie, dioctanie sodu, kwasie cytrynowym, modyfikowanej skrobi, tłuszczu roślinnym i ekstrakcie drożdżowym. Uff, strasznie tego dużo, prawda?

DSC_0277

DSC_0278

Zasada zamiany mieszczącego się w saszetce proszku w sos jest banalnie prosta. Wystarczy przygotować naczynie i połączyć w nim 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody z półproduktem marki Knorr. Dokładnie wymieszane składniki odstawiamy na kwadrans, by w spokoju osiągnęły pełnię swoich możliwości. Pisząc kolokwialnie, pozwalamy im się po prostu przegryźć.

DSC_0282

Po upływie wskazanego czasu sos zmienia swoją barwę oraz konsystencję. Staje się bardziej gęsty, intensywnie pachnący. Bez trudu możemy zauważyć pływające w nim kawałki przypraw. Szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania sosu sprawdzi się w przypadkach, gdy zostaniemy zaskoczeni przez niezapowiedzianych gości, albo najdzie nas ochota na niebanalną sałatkę. Jeśli nie jesteście pasjonatami rosnących w doniczkach ziół, albo zapominacie o regularnym zaopatrywaniu pojemników w ulubione pachnące dodatki, saszetki z gotowymi kompozycjami będą świetnym rozwiązaniem.

DSC_0287

Dziś chciałabym Wam zaproponować nietypową przekąskę. Ostatnio łącze składniki, które na pierwszy rzut oka nie powinny z sobą współgrać. Takie absurdalne romanse wyjątkowo przypadły do gustu podniebieniom moich najbliższych.

Sałatka Truskawka z ogórkiem

DSC_0274

 

Komponenty:

- salaterka dorodnych truskawek

- dwa młode ogórki

- kilka połówek brzoskwiń

- banan

- serek mozzarella w małych kulkach

- makaron świderki z pszenicy durum

- mix sałat

- Sos Sałatkowy Grecki Knorr

- 3 łyżki oliwy

- 3 łyżki wody

DSC_0279

DSC_0280

Zacznijmy od przygotowania sosu. Sposób na przemienienie jego stanu skupienia podawałam nieco wcześniej. Odstawiamy go na bok i gotujemy makaron tak, by nie był zbyt miękki.

Warzywa i owoce kroimy w sporą kostkę. Wszakże cała przyjemność z jedzenia sałatki opierać się będzie nie tylko na wzrokowych walorach, lecz przede wszystkim na możliwości gryzienia i chrupania. Natomiast liczne kolory z pewnością poprawią nam nastrój.

DSC_0289

Odcedzamy makaron, łączymy elementy dania i polewamy je sosem. Sałatka zaskakuje połączeniem różnorodnych smaków. Radzę ostrożnie dodawać gotowe kompozycje zieleniny. Przeważnie charakteryzują się goryczką, którą trudno zamaskować nawet najlepszym sosem.

DSC_0292

Smacznego!

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

15 komentarzy w Walizka pełna inspiracji

  • Asia says:

    Teraz dopiero nam pokażesz pomysły na dania :D
    Mi najlepiej wychodzą zupki chińskie ;)

  • MariAnah says:

    potężna paczka:) gratulacje:)

  • Piękna zawartość.:) jakos nie udaje mi sie u nich nic przetestowac .Gratuluję :)

  • nikollet85 says:

    sporo tego w tej walizeczce :)

  • ila pop says:

    ale bym sobie taka zjadła! mniami! ps a u mnie dziś tort króluje ;)

  • Alicja says:

    aaaaaa mniam!! Aż się głodna zrobiłam, a tu takie smakołyki!! Super zawartość, będziesz mieć, co testować:)

  • Agusia says:

    Z przedstawionych produktów jadłam tylko „ser w ziołach” :D Sałatka faktycznie ma nietypowe składniki i chyba nie miała bym odwagi ich mieszać razem ale skoro piszesz, że smakowała to może to być ciekawy pomysł aby zaskoczyć gości na jakiejś imprezie :)

    • li_lia says:

      Kochana, ja juz przerobiłam paluszki kkabowe z ananasem, pomarańczę ze śledziami, więc wychodzę z załozenia, ze wszystkiego trzeba spróbować ;)

  • Kruszynka says:

    Ja pozostanę przy tradycyjnych smakach, chociaż kto wie ;)

    • li_lia says:

      A może bulionetka sprawdzi się w Twojej kuchni?

  • Andzia6668 says:

    świetna paka :)

    • li_lia says:

      Po części już skonsumowana :)

  • Justyna G. says:

    Paczka super :) Gratuluję testów, co do zawartości jestem ciekawa zup i sosów grzybowych :) Miałam kiedyś okazję przetestować Przyprawę do mięs z gorczycą i kolendrą! Jak dla mnie świetna! Najczęściej używam jak piekę szynkę albo schab w całości ale kiedyś wzięłam na grila i wszyscy byli miło zaskoczeni ze takie dobre :)

    • li_lia says:

      Jeszcze nie ruszyłam przypraw, za to sos już zagościł na moim stole :) Dziękuję za inspirację.

  • Marta says:

    walizka super… ach… a ja oczywiście nie zdążyłąm przepisu wysłać…

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>