Wariacja na temat Twixa

11 stycznia 2013 Kuchnia  14 komentarzy

Przemierzam swoje włości w poszukiwaniu czegoś na ząb. Zaglądam do wymyślnych kryjówek, przetrząsam szuflady, docieram do odległych kątów półek, jednak odchodzę od nich z kwitkiem. W pokoju brzęczy telewizor. Na ekranie pojawia się imponujących rozmiarów maszyna, a głos lektora opowiada o produkcji ciasteczek. Pan Mąż rozparty na kanapie niczym kiepski bohater pewnego polsatowskiego serialu, jednym okiem obserwuje wycieczkę po fabryce słodyczy, drugim zaś sprawdza treść otrzymanego smsa. Z pewną taką nieśmiałością oznajmiam:

- Zjadłabym coś słodkiego.

Czekam na jakąś ciętą ripostę.

- Zajrzyj do kuchni. W cukierniczce powinno zostać trochę cukru…

Czuję nadchodzącego focha. Rozprzestrzenia się między synapsami, wypełnia każdą żądną awantury komórkę. I kiedy krew niczym woda w bezprzewodowym czajniku zaczyna się we mnie gotować, słyszę, jak za oknem dzieciak sąsiadów zdziera sobie gardło, z euforią w głosie krzycząc:

- Ciastko! Karmel! Czekolaaaaada!

I wtedy nad moją głową zapala się symboliczna żarówka, zupełnie jak w kreskówce z pomysłowym Dobromirem. Lecę do kuchni, sprawdzając w myślach listę niezbędnych składników. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zmodyfikować przepisu. Wyobrażam sobie zdrową wariację na temat ulubionego batona. Słyszę, jak Pan Mąż woła:

- Co robisz?

- Twixa!

 DSC_0012

Podstawą przekąski będzie kruche ciasto. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Dodatkowym atutem filaru batona jest to, że nie trzeba go wcześniej mrozić. Przygotujcie zatem:

- szklankę mąki

- ½ szklanki cukru

- 125g miękkiego masła

Wyżej wymienione składniki musicie ze sobą połączyć, aby uzyskać ciasto o konsystencji mokrego piasku.  Spód małej blachy wyłóżcie papierem do pieczenia, który przykryjecie ciastem. Teraz chwyćcie za widelce i podziurawcie jego powierzchnię. Blachę wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po półgodzinnym oczekiwaniu uzyskacie idealnie kruchą warstwę. Poczekajcie aż ostygnie. Gdy to się stanie, posmarujcie ciasto masą krówkową o ulubionym smaku.

Aby wzbogacić batony, karmelową warstwę obficie posypcie musli. W moim przypadku było to musli egzotyczne od Sante. Ta zdrowa przekąska zawiera pszenne, kokosowe i owsiane płatki, kawałki bananowych czipsów, rodzynki, papaję, kandyzowanego ananasa oraz morską sól. Dodatek ten zrównoważy słodycz krówkowej masy oraz czekoladowej polewy. Następnie blachę schowajcie do zamrażalnika na kilka godzin.

DSC_0010

W kąpieli wodnej rozpuśćcie dwie gorzkie czekolady. Możecie wspomóc się kilkoma łyżkami mleka. Kiedy przemienią się w polewę o idealnie aksamitnej konsystencji, wyjmijcie z zamrażalnika blachę z ciastem. Prawie gotowego wielkiego batona przełóżcie na talerz i oblejcie rozpuszczoną czekoladą.

DSC_0001

W dalszej kolejności wariację na temat Twixa należy umieścić w lodówce, aby utrwalić jej strukturę. Po niecałej godzinie możecie zabawić się w ręczną krajalnicę, dzieląc przekąskę na małe kawałki.

DSC_0005

DSC_0002

Pyszna alternatywa dla sklepowych gotowców.

Lista składników:

- 125g miękkiego masła

- ½ szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- mała puszka masy krówkowej

- musli egzotyczne

- 2 tabliczki czekolady

- kilka łyżek mleka

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

14 komentarzy w Wariacja na temat Twixa

  • Pastelle says:

    Kochana, czytasz w moich myślach… Od jakiegoś czasu po mojej pustej głowie krąży wariacja na temat twixa. Póki co, na stole stoi „apple paj” :)

    • li_lia says:

      U, szarlotka :) I do tego gałka lodów śmietankowych.

  • wiola says:

    pycha :)

    • li_lia says:

      Była, ale sie skończyła ;)

  • nikollet85 says:

    Czy Ty musisz mnie tak kusić ?
    Jeszcze nigdy nie jadłam takiego twixa, ale bądź pewna, że i ja go zrobie i zjem całego ze smakiem :) )

    • li_lia says:

      Czekam zatem na kulinarny rewanż :)

  • QueenIris says:

    Mniaaam,lubię Twoje kulinarne artykuły:)))

    • li_lia says:

      Dziękuję :) Choć ostatnio coraz rzadziej zdarza mi się pichcić.

  • mentoska says:

    Uwielbiam to ciasto, przypomniałaś mi i znów dietę szlag trafi…

    • li_lia says:

      UPS ;)

  • Katherinek says:

    na pewno był pyszny!:)

    • li_lia says:

      Oj tak :)

  • Margaretka says:

    Hej, Andrzej odpowiada: 15 % ze źródeł odnawialnych – wiatraki, biomasa, solary i tp. do 2020 roku.

    Pozdrawiamy :)

    Nie mógł się zalogować u Ciebie, od razu mój nick wyskakuje.
    Następnym razem , jak takie ciasto zrobisz, to dzwoń po nas :)

    • li_lia says:

      Ok :)

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>