-
Wariacja na temat Twixa
11 stycznia 2013
Kuchnia
-
Przemierzam swoje włości w poszukiwaniu czegoś na ząb. Zaglądam do wymyślnych kryjówek, przetrząsam szuflady, docieram do odległych kątów półek, jednak odchodzę od nich z kwitkiem. W pokoju brzęczy telewizor. Na ekranie pojawia się imponujących rozmiarów maszyna, a głos lektora opowiada o produkcji ciasteczek. Pan Mąż rozparty na kanapie niczym kiepski bohater pewnego polsatowskiego serialu, jednym okiem obserwuje wycieczkę po fabryce słodyczy, drugim zaś sprawdza treść otrzymanego smsa. Z pewną taką nieśmiałością oznajmiam:
- Zjadłabym coś słodkiego.
Czekam na jakąś ciętą ripostę.
- Zajrzyj do kuchni. W cukierniczce powinno zostać trochę cukru…
Czuję nadchodzącego focha. Rozprzestrzenia się między synapsami, wypełnia każdą żądną awantury komórkę. I kiedy krew niczym woda w bezprzewodowym czajniku zaczyna się we mnie gotować, słyszę, jak za oknem dzieciak sąsiadów zdziera sobie gardło, z euforią w głosie krzycząc:
- Ciastko! Karmel! Czekolaaaaada!
I wtedy nad moją głową zapala się symboliczna żarówka, zupełnie jak w kreskówce z pomysłowym Dobromirem. Lecę do kuchni, sprawdzając w myślach listę niezbędnych składników. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zmodyfikować przepisu. Wyobrażam sobie zdrową wariację na temat ulubionego batona. Słyszę, jak Pan Mąż woła:
- Co robisz?
- Twixa!
Podstawą przekąski będzie kruche ciasto. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Dodatkowym atutem filaru batona jest to, że nie trzeba go wcześniej mrozić. Przygotujcie zatem:
- szklankę mąki
- ½ szklanki cukru
- 125g miękkiego masła
Wyżej wymienione składniki musicie ze sobą połączyć, aby uzyskać ciasto o konsystencji mokrego piasku. Spód małej blachy wyłóżcie papierem do pieczenia, który przykryjecie ciastem. Teraz chwyćcie za widelce i podziurawcie jego powierzchnię. Blachę wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po półgodzinnym oczekiwaniu uzyskacie idealnie kruchą warstwę. Poczekajcie aż ostygnie. Gdy to się stanie, posmarujcie ciasto masą krówkową o ulubionym smaku.
Aby wzbogacić batony, karmelową warstwę obficie posypcie musli. W moim przypadku było to musli egzotyczne od Sante. Ta zdrowa przekąska zawiera pszenne, kokosowe i owsiane płatki, kawałki bananowych czipsów, rodzynki, papaję, kandyzowanego ananasa oraz morską sól. Dodatek ten zrównoważy słodycz krówkowej masy oraz czekoladowej polewy. Następnie blachę schowajcie do zamrażalnika na kilka godzin.
W kąpieli wodnej rozpuśćcie dwie gorzkie czekolady. Możecie wspomóc się kilkoma łyżkami mleka. Kiedy przemienią się w polewę o idealnie aksamitnej konsystencji, wyjmijcie z zamrażalnika blachę z ciastem. Prawie gotowego wielkiego batona przełóżcie na talerz i oblejcie rozpuszczoną czekoladą.
W dalszej kolejności wariację na temat Twixa należy umieścić w lodówce, aby utrwalić jej strukturę. Po niecałej godzinie możecie zabawić się w ręczną krajalnicę, dzieląc przekąskę na małe kawałki.
Pyszna alternatywa dla sklepowych gotowców.
Lista składników:
- 125g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- mała puszka masy krówkowej
- musli egzotyczne
- 2 tabliczki czekolady
- kilka łyżek mleka
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
Kochana, czytasz w moich myślach… Od jakiegoś czasu po mojej pustej głowie krąży wariacja na temat twixa. Póki co, na stole stoi „apple paj”
U, szarlotka
I do tego gałka lodów śmietankowych.
pycha
Była, ale sie skończyła
Czy Ty musisz mnie tak kusić ?
)
Jeszcze nigdy nie jadłam takiego twixa, ale bądź pewna, że i ja go zrobie i zjem całego ze smakiem
Czekam zatem na kulinarny rewanż
Mniaaam,lubię Twoje kulinarne artykuły:)))
Dziękuję
Choć ostatnio coraz rzadziej zdarza mi się pichcić.
Uwielbiam to ciasto, przypomniałaś mi i znów dietę szlag trafi…
UPS
na pewno był pyszny!:)
Oj tak
Hej, Andrzej odpowiada: 15 % ze źródeł odnawialnych – wiatraki, biomasa, solary i tp. do 2020 roku.
Pozdrawiamy
Nie mógł się zalogować u Ciebie, od razu mój nick wyskakuje.
Następnym razem , jak takie ciasto zrobisz, to dzwoń po nas
Ok