NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ, KUPUJĄC PŁYTĘ INDUKCYJNĄ?

3 września 2015 AGDDla domuDodatkiKuchnia  9 komentarzy

Do niedawna uchodziły za towar luksusowy. Klientów odstraszała ich cena, konieczność nabycia nowych garnków, jak również kwestie związane z podwyższonymi rachunkami za prąd. Nadal spora liczba osób nie potrafi wskazać różnic pomiędzy zwykłą płytą elektryczną, a jej udoskonaloną konkurentką.

Zatem czy warto inwestować w płytę indukcyjną?

Jakimi wytycznymi kierować się przy jej zakupie?

Jak prawidłowo korzystać z nowego nabytku, by zbytnio nie nadwyrężać domowego budżetu i nie zniechęcić się do przyrządzania potraw?

płyta indukcyjna

OSWOJENIE INDUKCJI

Wbrew pozorom indukcja nie należy do skomplikowanych zjawisk. Aby umożliwić pracę, zakupionej przez nas płycie, nie wystarczy wsadzić wtyczkę do gniazdka i ustawić na czarnej bądź kolorowej powierzchni dowolne naczynie.

Do powstania pola magnetycznego przyczyniają się odpowiednio dobrane garnki (szerzej rozpiszę się na ten temat w jednym z kolejnych akapitów). To właśnie w nich można zaobserwować działanie prądów wirowych, odpowiedzialnych za nagrzanie patelni, rondelków, brytfann.

Pragnę zwrócić Waszą uwagę na pewien istotny aspekt- jeśli zależy Wam na przestrzeganiu zasad gwarancji i nie chcecie stracić prawa do ewentualnej reklamacji urządzenia, podłączenie płyty powinien wykonać fachowiec, legitymujący się elektrycznymi uprawnieniami.

płyta indukcyjna

220v CZY SIŁA?

Prawidłowe działanie urządzenia uzależnione jest od kilku kwestii. Jedną z najważniejszych jest instalacja elektryczna. Generalnie każdą płytę można podłączyć do kontaktu, aczkolwiek ze względu na jej parametry, istnieje ryzyko niewykorzystania w pełni jej możliwości. Wyobraźcie sobie sytuację, kiedy zapragniecie przyspieszyć proces gotowania, poprzez uruchomienie funkcji POWER, bądź BOOSTER, albo będziecie chcieli równocześnie korzystać ze wszystkich pól grzewczych, przy zachowaniu najwyższych parametrów.

Ponadto płyta o mocy przekraczającej 7000kW będzie kolidowała z równocześnie podłączonym piekarnikiem, pralką, czajnikiem i innymi urządzeniami, pobierającymi sporą ilość prądu. Jeśli zatem macie możliwość zainstalowania trzech faz (trzech przewodów po 230V i czwartego neutralnego), choć wiąże się to ze sporym wydatkiem, nie wahajcie się. Takie rozwiązanie zaowocuje w przyszłości.

W sytuacji, gdy płytę wbudowaliście w blat mieszczący się nad piekarnikiem, w trakcie gotowania jedno urządzenie może oddziaływać na drugie. Kiedy używacie piekarnika, płyta automatycznie zmniejszy moc grzewczą, a w skrajnych przypadkach może nawet wyłączyć piekarnik.

płyta indukcyjna

RÓŻNICE POMIĘDZY ZWYKŁĄ PŁYTĄ ELEKTRYCZNĄ A INDUKCYJNĄ

W elektromarketach znajdziecie zarówno tradycyjne płyty elektryczne jak i coraz popularniejsze indukcyjne. Te ostatnie dostępne są w klasycznej wersji (czarne, pozbawione ramek), jak i kolorowej. Posiadacze białych płyt, bazując na zdobytym doświadczeniu, twierdzą, że czarne powierzchnie trudniej utrzymać w czystości, że z czasem pojawiają się na nich zacieki, nieestetyczne smugi. Białe zaś dłużej prezentują się nienagannie.

Pierwszą różnicą pomiędzy dwoma typami omawianych płyt, jaką zauważycie, będzie oczywiście cena. Przyzwyczailiśmy się do tego, że, to co wchodzi na rynek, jako technologiczna nowinka, lub stanowi unowocześnienie dotychczasowych rozwiązań, po prostu musi być droższe. Z reguły płyty indukcyjne kosztują więcej, nie znaczy to jednak, że decydując się na ich zakup musicie wygospodarować ponad 1000zł. Tanią, nieskomplikowaną w użyciu, pozbawioną wielu udogodnień płytę indukcyjną dostaniecie już za 700-800zł. Czy zatem warto ,,przepłacać” za droższe wynalazki? Pozwólcie, że temat ten rozwinę w dalszej części artykułu.

Nie ulega wątpliwości, że płyty indukcyjne są bezpieczniejsze, gdyż ich powierzchnia nie nagrzewa się. Jeśli postawiłabym przed Wami oba warianty urządzeń i do ceramicznego obszaru każdego z nich przyłożyła dłoń, to po pewnym czasie od uruchomienia, krzyknęłabym z bólu. Dyskomfort, objawiający się uszkodzeniem skóry, nabawieniem się poparzenia, wynikałby z działania płyty elektrycznej, która dosadnie pisząc usmażyłaby mi rękę. Ponieważ nasze ciało w połączeniu z płytą indukcyjną nie wywoła żadnej, oczekiwanej reakcji, mogłabym być spokojna o drugą dłoń. Reasumując- przypadkowy kontakt z włączoną płytą elektryczną przyczyni się do uszkodzenia naskórka, natomiast dotykanie płyty indukcyjnej, na której nie zostało położone odpowiednie naczynie i nie uruchomiono pola grzewczego- nie wiąże się z żadnymi przykrymi konsekwencjami.

Warto podkreślić, że w przypadku tradycyjnej płyty elektrycznej nagrzewa się jej powierzchnia. Kiedy mamy do czynienia z płytą indukcyjną, zmiana temperatury dotyczy w głównej mierze naczynia.

Ponadto płyty indukcyjne są wydajniejsze. Posiadają zabezpieczenie, chroniące przed przegrzaniem. Zwykła płyta elektryczna oddaje ciepło, dodatkowo ogrzewa kuchnię, przez co zwłaszcza latem, daje się nam we znaki.

Płyta indukcyjna automatycznie wyłączy się w sytuacji, gdy z garnka wykipi zupa, albo zawartość dania wyleje się z naczynia. Nie istnieje więc ryzyko ciągłego przypalania resztek utraconych potraw.

slider w płycie indukcyjnej

slider w płycie indukcyjnej

Na uwagę zasługuje również krótszy czas i wygodniejszy sposób precyzyjnego ustawienia mocy. W większości płyt indukcyjnych zastosowano bowiem tzw. ,,slider”, potocznie zwany suwakiem. Nie wymaga on irytującego ,,klikania”, naciskania na pole regulacji mocy.

Niektóre płyty można sparować z okapami kuchennymi, gdyż oba urządzenia działają na podczerwień. Praca wentylatora dostosowuje się do temperatury działającej płyty.  Funkcję tę określamy Hob2Hood

Najistotniejsze różnice pomiędzy dwoma typami płyt koncentrują się jednak wokół zużycia prądu oraz czasu przygotowania potraw. Nie ulega wątpliwości, że szybciej przygotujecie obiad, korzystając z dobrodziejstw indukcji i w sumie (przeglądając roczne zestawienie wydatków) zapłacicie mniejsze rachunki za prąd.

płyta indukcyjna

PRZYDATNE FUNKCJE

Niektóre płyty indukcyjne posiadają opcję szybkiego nagrzewania, zwaną POWER lub BOOSTER. Skraca ona czas gotowania potrawy.

Pożytecznym rozwiązaniem jest zastosowanie blokady płyty. Chroni ona nasze pociechy przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia. Docenią ją również posiadacze kotów. Zwinne czworonogi uwielbiają przechadzać się po meblach i potrafią uruchomić opisywane urządzenie, na którym ustawiono naczynia.

Przydatną funkcją jest budzik. Dzięki niemu możemy ustawić czas gotowania dania. Kiedy proces zakończy się, obszar grzewczy zostanie automatycznie wyłączony.

Na uwagę zasługuje również podtrzymywanie ciepła- po skończonym gotowaniu danie nie wystygnie. Opcję tę docenicie zwłaszcza wtedy, gdy przyrządzony obiad oczekuje na powrót z pracy/szkoły pozostałych domowników.

6 zmysł (w płytach marki Whirlpool)- przydatna w czasie gotowania wody, niezbędnej do przygotowaniu makaronu, klusek itp. Płyta wykrywa moment wrzenia cieczy, o czym informuje za pomocą dźwięku, następnie zmniejsza pobór prądu (jak twierdzi producent nawet o 20%), aby utrzymać odpowiednią temperaturę zarówno wody jak i naczynia.

Poszerzone pole (obszar flexi)- umożliwia ono połączenie kilku cewek w większe pole grzewcze. Dzięki temu możemy używać większego naczynia, w którym przygotujemy na przykład bigos, zrazy itp. Najnowocześniejsze płyty (np. stworzone przez Beko) posiadają aż 8 cewek (po cztery z każdej strony).

PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI, DOTYCZĄCE EKONOMICZNEGO UŻYTKOWANIA PŁYTY INDUKCYJNEJ

Zainwestujcie w najlepsze naczynia, przeznaczone do stosowania na płytach indukcyjnych. Dzięki odpowiednim dnom, ciepło przenoszone będzie równomiernie, zmniejszając tym samym nawet o 1/3 pobór prądu.

Istotne jest również dopasowanie wielkości garnków do strefy gotowania. Nie powinno się ustawiać patelni, rondli, brytfann mniejszych od obszaru grzewczego. Im większy garnek tym większy pobór energii. Najmniejsza strefa  stworzona została do gotowania kremów, sosów, jej działanie przypomina gotowanie na wolnym ogniu.

Pamiętajcie o tym, by przy używaniu naczyń z nieprzywierającym dnem (wykonanym z teflonu) bez zastosowania oleju tudzież przy wlaniu jego znikomej ilości, gotować na najniższych poziomach nagrzewania.

Czysta płyta zapewnia optymalne gotowanie. Wszelkie zanieczyszczenia utrudniają przepływ ciepła. Nie bez znaczenia są również odpowiednie detergenty, dzięki którym utrzymamy płytę w należytym stanie. Wszelkie zbyt mocno działające  płyny, mleczka, skrobaki, mogą uszkodzić powierzchnię produktu. Urządzenie najlepiej czyścić szmatką, zwilżoną chłodną wodą. Nie należy stosować żelaznej wełny ani żyletek.

płyta indukcyjna idealne naczynia

WYBÓR NACZYŃ

Idealne garnki, które będą ,,współpracować” z płytą indukcyjną, charakteryzują się dnem, które zostało poddane obróbce mechanicznej. Niewskazane jest zatem używanie naczyń o ostrych krawędziach.

płyta indukcyjna idealne naczynia

Producenci używają specjalnych oznaczeń, 
dzięki którym bez problemu sprawdzimy czy dane naczynie 
nadaje się do płyt indukcyjnych. Na dnie danego garnka/patelni 
powinien być umieszczony symbol ,,sprężynki".

Najprostszym sposobem na sprawdzenie czy dany garnek pozytywnie przejdzie test indukcyjny jest zastosowanie magnesu. W tym celu przyda się nawet ozdobny gadżet, który przyczepiacie do lodówek. Jeżeli dno naczynia przyciągnęło magnes, wówczas możecie być pewni, że garnek sprawdzi się w trakcie gotowania. Ponadto należy postawić naczynie na polu grzewczym oraz uruchomić płytę. Jeśli symbol, oznaczający ,,problem”, nie uaktywnił się, bez obaw możecie używać danych garnków.

Brytfanna 8,1 l - z serii Energy Red marki Silit

            Brytfanna 8,1 l - z serii Energy Red marki silit

Niestety wszelka ceramika, szklane naczynia, wykonane z mosiądzu i miedzi, nie nadają się stosowania na płycie indukcyjnej. Powtórzę raz jeszcze: pole magnetyczne wytwarza się tylko na tym obszarze, który został przykryty naczyniem. Nieodpowiednie garnki przyczynią się do uszkodzenia powierzchni płyty. Na początku objawia się to chociażby tak zwanym ,,gotowaniem pulsacyjnym”. Płyta uruchamia się na kilka sekund, po czym wyłącza. Pauza trwa nawet minutę. Następnie urządzenie ponownie zaczyna pracować, by za chwilę samoistnie się wyłączyć.

PODSUMOWANIE

Niewątpliwie płyty indukcyjne przestały kojarzyć się z towarem niedostępnym dla przeciętnie zarabiającego Polaka. Są bezpieczniejsze od gazowych kuchenek oraz od swoich klasycznych, elektrycznych poprzedniczek. Prostota obsługi oraz wygoda stosowania zdecydowanie przemawiają na ich korzyść. Pod czujnym okiem osoby dorosłej nawet uczniowie pierwszych klas szkoły podstawowej mogą uruchamiać urządzenie, zwiększać jego moc. Niestety, posiadacze rozruszników serca powinni trzymać się od opisywanych płyt z daleka.

Miejcie na uwadze fakt, że płyta nie służy jako deska do krojenia, tudzież półka. Nie powinno stawiać się na niej sztućców ani zakupów.

Wybierając idealną płytę indukcyjną kierujcie się nie tylko finansowymi możliwościami i efektownym wyglądem urządzenia. Za ozdobne frezy, ramki, zabezpieczające przed pęknięciem, przydatne funkcje musicie dodatkowo zapłacić. Nie narzucę Wam wyboru konkretnych modeli, tudzież marek. Przyzwoite płyty w dobrej cenie produkuje Electrolux, Amica, a nawet idące z duchem czasu Beko.

Jakie są Wasze doświadczenia, związane z używaniem płyt indukcyjnych?

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

9 komentarzy w NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ, KUPUJĄC PŁYTĘ INDUKCYJNĄ?

  • Małgosia says:

    Wszystko ok, ale tylko nie Beko ;)

    • li_lia says:

      Złe doświadczenie z marką? Co Ci się Kochana zepsuło?

  • Małgosia says:

    Nie tyle z samą marką, co z serwisem. Tak fatalnego podejścia do klienta nie spotkałam się w przypadku żadnej innej marki. Unikają napraw gwarancyjnych wmawiając klientowi, że „to tak ma być”, a drobne usterki, które można by spokojnie usunąć samodzielnie (na co zresztą zezwalają inni producenci bez utraty gwarancji) trzeba zgłaszać do serwisu, który usuwa je odpłatnie i to jeszcze z wielką łaską. Zdecydowanie wolę zapłacić więcej i zaoszczędzić na późniejszej eksploatacji.

    • li_lia says:

      Miałaś Kochana do czynienia z serwisem mobilnym Beko czy z serwisem, który z nimi współpracuje?

  • Małgosia says:

    Hmm… Trudno powiedzieć co to do mnie przyjechało…

  • Gienka says:

    Mnie się od zawsze podobały płyty na szkle i zamówiliśmy sobie płytę Amici. Z tymże nie indukcyjną a gazową, chyba dokładnie IN9610. Fajnie zrobiona. Powiem wam ze ssuper rozwiązaniem takim praktycznym są te elektroniczne zapłony. Żadnego wciskania, trzymania itp.

    • li_lia says:

      Dobrze, że jesteś zadowolona. Jak wygląda rozstaw palników? Garnki nie nachodzą na siebie?

  • Morla says:

    Ja patrzyłam przede wszystkim na stosunek ceny do możliwości i obowiązkowo sprzęt jakiej sprawdzonej marki. Kupiłam Amicę bo oferowała fajne funkcje za niewielkie w sumie pieniądze, przede wszystkim możliwość gotowania w brytfannach, pauzowanie i podtrzymywanie ciepła. Plus także za blokadę rodzicielską.

    • li_lia says:

      I to były racjonalne argumenty, przemawiające na korzyść płyty wspomnianej marki. Pozdrawiam.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>