BISKUPIN 2015- ,,Smaki w przeszłości”

13 września 2015 Dla dzieckaKuchniaMiejsca  4 komentarzy

Motywem przewodnim tegorocznego festynu w Biskupinie były SMAKI W PRZESZŁOŚCI. Na tłumy zwiedzających czekały rarytasy kuchni białoruskiej, litewskiej, holenderskiej, mezolitycznej, antycznej a nawet pradziejowej.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

W popularnym rezerwacie archeologicznym przestały obowiązywać ramy czasowe. Współczesność została zdominowana przez elementy historii. Wikingowie opowiadali o zdobytych skarbach, rycerze demonstrowali techniki walki, przedstawiciele epoki kamienia zdradzali sekrety udanego połowu ryb, zaś archeolodzy zachęcali do uruchomienia wykrywacza metali.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Czy naprawdę warto odwiedzić zrekonstruowany gród, prezentujący relikty przeszłości?

Coroczne wycieczki do Biskupina wykreśliliśmy z rodzinnego kalendarza, kiedy Nadia należała do grona uroczych bobasów. Na decyzję niewątpliwie wpłynęła powtarzalność atrakcji oraz brak elementu zaskoczenia. Choć nie ukrywam, że swego czasu pasjonowała mnie starożytność i wiedzę o Antyku oraz o późniejszej epoce Średniowiecza poszerzałam na wszelkie możliwe sposoby, zdawało mi się, że wspomniane miejsce wyczerpało swe ,,edukacyjne możliwości”.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Snycerzom dopisywał wyśmienity humor

Najwyraźniej potrzebowałam przerwy, by na nowo odkryć uroki Biskupina, zwłaszcza, że zarządzający archeologicznym rezerwatem zadbali o nowe stanowiska dla polskich i zagranicznych pasjonatów przeszłości. Ponadto nie ukrywam, że ogromną rolę odegrała tematyka aktualnego festynu.

DSC_0164

Zanim jednak zdobyliśmy bilety (trzeba wykazać się ogromnymi pokładami cierpliwości, by dotrzeć do kas), niemalże potrąciliśmy nachalnego właściciela ,,polowego parkingu”, nakazującego pozostawienie auta na jego terenie. Przez wiele lat płaciliśmy pięciozłotową monetą za kilkugodzinną możliwość zaparkowania samochodu na polu.  W tym roku kwota ta wzrosła do 10zł. Nie byłoby w tym nic zdrożnego, gdyby po jej uiszczeniu nie trzeba było brnąć w błocie, ani ranić stóp, pokonując spore połacie ścierniska. Czysty, nieudokumentowany zysk, wszakże nie otrzymaliśmy paragonu (podobno rolki w przenośnych kasach się skończyły) ;)

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Spory teren, który za każdym razem gości tysiące turystów, podzielony został na kilka stref: osadę łużycką, pole walki, wioskę wczesnopiastowską, Krainę Dawnych Smaków, Kraal, osadę neolityczną. Do największych atrakcji wspomnianych miejsc można zaliczyć muzeum, prasę Gutenberga, Zagrodę Wisza, stanowisko kata, punkt leśnej edukacji, kącik naukowca, a także stoisko archeologii podwodnej. Poruszając się wyznaczonym dla turystów szlakiem, nie przeoczycie żadnego, godnego uwagi miejsca ani intrygujących warsztatów.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Warto podkreślić, że biskupińscy goście nie zostali sprowadzenie do roli biernych obserwatorów, tudzież klientów punktów gastronomicznych i tych, wyposażonych w pamiątki. Przedstawiciele poszczególnych epok oraz zawodów bez oporów pozują do zdjęć, prezentują ubiór, narzędzia, techniki przygotowywania potraw, wyczerpująco odpowiadają na pytania, związane z ich pasją, a także wykonywaną na czas trwania festynu pracą. Udało mi się uciąć pogawędkę z kowalem, zafrasowanym faktem, iż współcześnie ciężko o prawdziwego mistrza w jego fachu. Z uwagą wysłuchałam wykładu wikinga, z przejęciem opowiadającego o efektach ostatnich wypraw.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Kosztowanie zapomnianych, albo nieznanych dań, możliwość wypróbowania niespotykanych na co dzień przedmiotów (prasa drukarska, krosno), uczestniczenie w konkursach, odkrywanie reliktów przeszłości, zakopanych w ziemi, skutecznie zajmuje czas turystom i zapada w pamięci w szczególności dzieciom.

DSC_0082

Celtycki przysmak i całkiem nowoczesny rożen
DSC_0135Wyłów sobie breloczek- czyli ,,pamiątka z Biskupina"...

DSC_0092

Zwróćcie uwagę na zgodność z ówczesnymi realiami, na wierne odwzorowanie szczegółów, dzięki którym nie trudno było przenieść się w czasie. Wiadomo, że niekiedy pojawić musiały się współczesne elementy (jak chociażby przenośny piecyk, w którym dochodziły do siebie wypieki), ale nadprogramowe atrakcje psuły specyficzny klimat.

Swoją drogą, dmuchane namioty, przenośne pawilony stanowią nieodzowny dodatek współczesnych imprez. Pojawiają się na kinderbalach, weselach, biznesowych eventach. Bogaty wybór wspomnianych produktów oferuje Master Market (http://www.mastermarket.com.pl/namioty/pawilony-ogrodowe/). Prawdopodobnie przyjdzie mi pomyśleć o wypożyczeniu takiego namiotu, kiedy będę musiała zorganizować komunijne przyjęcie dla córki.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Ciężko jest mi zdecydować, czy większą przyjemność sprawiło mi badanie pradawnych czaszek, lepienie glinianych naczyń, strzelanie z łuku, degustacja pysznej grochówki, czerpanie papieru czy wysłuchanie celtyckich pieśni.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Tak powstał mój podpłomyk

Żałuję, że zabrakło dla nas miejsca na pokładzie łodzi ,,Welet”.  Niewątpliwą atrakcję stanowiła konieczność wiosłowania oraz wysłuchiwanie poleceń ,,kapitana”.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Panowie wraz z męskimi potomkami zainteresowali się pokazami, zorganizowanymi przez Wojsko Polskie. Niektórzy podziwiali pracę dawnych ,,rolników”, posługujących się pradziejową orką. Na szczęściarzy czekały kamienne siekiery, gotowe do oszlifowania. Co niektórzy próbowali okiełznać przyrząd do zaplatania sznurków.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Występ jednego z zespołów
Biskupin 2015 Smaki w przeszłościDegustacja darów natury
Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Najmłodsi goście archeologicznego rezerwatu poznawali życie w pradawnej komitywie, gdzie w wielkich, drewnianych izbach mieszkały pokolenia. Dziś ciężko sobie wyobrazić spanie w jednym łóżku z rodzicami, dziadkami, kuzynostwem, potomstwem oraz rodzeństwem.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

W dawnych pomieszczeniach mieszkalnych umieszczono stoiska zielarzy, garncarzy, osób zajmujących się snycerstwem, kamieniarstwem, wytwarzaniem i ozdabianiem paciorków. Na spragnionych wiedzy czekały archiwalne zdjęcia, prezentujące początki rekonstrukcji Biskupina, metamorfozę terenu, odkrywców rezerwatu.

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Biskupin 2015 Smaki w przeszłości

Powrót do opisanego miejsca określę mianem niezwykle udanej, pouczającej wycieczki. Przesiąkłam dymem przygotowywanych nad ogniskami potraw, zaopatrzyłam się w solidne zapasy miodu z polskiej pasieki, podglądałam pracę (udających) pierwotnych mieszkańców osady, kusiłam zmysł powonienia warzonym piwem, pałaszowałam podpłomyki, dotykałam ludzkich szczątków. Mam nadzieję, że w przyszłym roku ponownie zawitam do Biskupina.

Tegoroczny festyn potrwa do 20.09.2015r.

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

4 komentarzy w BISKUPIN 2015- ,,Smaki w przeszłości”

  • Małgosia says:

    Od kilku lat się wybieramy i dojechać nie możemy ;)

    • li_lia says:

      Może w przyszłym roku, choć podczas tegorocznego festynu na pewno byś się nie nudziła.

  • weronika says:

    Nigdy nie byłam w Biskupinie i prawdę mówiąc nie szczególnie mnie tam ciągnie. Bardzo lubię miejsca związane z historią, ale jakoś tak.. Biskupin chyba nie ma dobrego PRowca :-) Nie czuję potrzeby, żeby odwiedzić to miejsce.

    • li_lia says:

      A widzisz, w moim województwie jest bardzo popularny ;)

Zostaw komentarz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>