-
Tarta kwiatowa z serem i orzechami
19 listopada 2012 Kuchnia
-
Niech nam się poniedziałek słodko zacznie. Zanim podzielę się z Wami opinią na temat serii pewnych aromatycznych i ujędrniających kosmetyków, zapraszam do mojego kulinarnego zakątka.
Na pewnym blogu znalazłam bajeczny przepis na tartę z różyczkami z kawałków jabłek. Chodziła za mną przez kilka dni. Siedziała mi w głowie i nie pozwoliła o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam pretekst do tego, by użyć orzechowego piasku, w końcu postanowiłam ją upiec.
Kiedy zabrałam się do formowania różyczek, jabłka zaczęły pękać. W rezultacie ubzdurałam sobie, iż najlepiej będzie, jeśli moja tarta swoim wyglądem będzie nawiązywała do kwitnącej gardenii. Jak wyszła? Oceńcie sami
Dawno nie grzeszyłam w kuchni ciastem. Dodatkowo mijający tydzień wykończył mnie wizytami w lekarskich gabinetach, załatwianiem wszelakich spraw i intensywnym szukaniem pracy. Wszystko to niestety odbiło się na ilości i jakości wpisów. Zapewne też przyczyniło się do mojego kulinarnego rozkojarzenia. Zapowiada się, że najbliższe dni będą równie zwariowane. Dlatego też, w niedzielne przedpołudnie zaszyłam się w kuchni. Oznajmiając Panu Mężowi, iż upiekę ciasto, cieszyłam się z mocnego alibi, które zapewniło mi godzinę w samotności. Tylko ja, mikser i piekarnik.
Składniki:
Kruchy spód
- 200g mąki
- 30g cukru
- 150g miękkiego masła
Z powyższych komponentów zagniotłam ciasto. Włożyłam je do foliowego woreczka i schowałam do zamrażarki na pół godziny.
Po wyjęciu z zamrażalnika kruchego ciasta, wylepiłam nim silikonową formę, a następnie podziurawiłam dno widelcem. Zapiekałam przez 18 minut w 180 stopniach, w ówcześnie nagrzanym piekarniki.
Warstwa orzechowa
W tej roli doskonale sprawdziło się mój orzechowy piasek. Przepis na jego wykonanie znajdziecie TUTAJ.
Masa serowa
- 50g cukru waniliowego
- 400-500g zmielonego twarogu
- 2 duże jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 30g miękkiego masła
Jabłkowa gardenia
- 5 dużych jabłek
- zmielony anyż jabłkowy (moją aromatyczną torebeczkę dostałam od sklepu Skworcu)
- łyżeczka cynamonu
Białka ubiłam na sztywną pianę. W osobnej misce połączyłam ze sobą masło z cukrem i tak długo ucierałam, aż masa stała się jednolita i puszysta. Wspomnę, że zamiast tradycyjnego cukru posłużyłam się moim domowym cukrem waniliowym. W dalszej kolejności dorzuciłam twaróg oraz żółtka, dokładnie mieszając. Budyń wsypałam przed ostrożnym połączeniem serowej masy z białkami.
Zabrałam się do obierania i krojenia jabłek, którym nadałam kształt plasterków.
Na kruche ciasto, które wyjęłam z piekarnika, wysypałam orzechowy piasek. Ten z kolei przykryłam gęstą masą serową. Ozdobiłam ją płatkami gardenii, którą udawały kawałki jabłek. Zaczęłam od zewnętrznego okręgu i powoli zagęszczałam kwitnący kwiat, zbliżając się do jego środka. Gdy ukończyłam swoją wariacje na temat wspomnianej rośliny, posypałam wierzch ciasta sproszkowanym anyżem oraz cynamonem. Następnie zapiekałam w piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie zostawiłam ciasto w jego czeluściach aż do wystygnięcia.
Smacznego
li_lia
W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.
Jabłka i ser w jednym,mmmm pycha
PM chciał sernik, ja uwielbiam szarlotkę
Piękniusieńka:))
Merci :*
A Ty do mnie mówisz,że szkoda, że nie mieszkam obok..
Ja stwierdzam to samo- żałuję, że mieszkasz aż tak daleko, gwarantuję Ci,że byłabym czestym gościem, nawet bardzo częstym.
TARTA WYGLĄDA BAJKOWO
Aż się zarumieniłam. Bardzo, bardzo się cieszę
Jakie pyszności