Czekoladowe naleśniki z figami i syropem klonowym

22 września 2014 Kuchnia  10 komentarzy

Zdradzę Wam pewien sekret- wykładam się na prostych rzeczach. Bagatelizuję je, pomniejszam ich wagę, a potem doznaję rozczarowań. Identycznie sprawa wyglądała ze smażeniem… naleśników. Ze wstydem przyznam, że dopiero podczas tegorocznych wakacji opanowałam tę kulinarną sztukę do perfekcji. Przedtem mogłam co najwyżej pochwalić się krążkopodobnymi zakalcami.

Próbowałam wielu patentów. Przeglądałam liczne blogi kulinarne. Stałam jak kat nad głową własnej rodzicielki, próbując zapamiętać ilość składników, kolejność wykonywania danych czynności, a wszystko to po to, by kolejny raz polec. Pewnego letniego dnia po prostu sobie odpuściłam. Dokonałam spontanicznego wymieszania komponentów, rozgrzałam patelnię i ze zdumienia przecierałam oczy.

Naleśniki to takie wdzięczne danie, z którego można stworzyć prawdziwą ucztę. Kto z Was nie słyszał o wykwintnej propozycji, albo o naleśnikowym torcie, tudzież o słodkiej przekąsce? Dzięki nim nie zmarnują się zalegające w lodówce produkty, które sprawdzą się chociażby w roli farszu do… krokietów.

Pozwólcie, że zaproszę Was na podwieczorek z nutką syropu klonowego, figowych ćwiartek i czekolady.

DSC_0016

Mimo pięknej pogody tkwimy z Młodą w czterech ścianach. Nadia poległa w kampanii ospowej. Przywlekło się za nią paskudne choróbsko z przedszkola. W przypadku mojego dziecka każde osłabienie organizmu wiąże się z huśtawką nastrojów. Muszę się dwoić i troić, by zapewnić Nadii zarówno rozrywkę, jak i dania, którymi nie wzgardzi. Najgorzej sprawa wygląda z owocami. Nie chce tknąć jabłek bananów, śliwek z ogrodu. Jakimś cudem udało mi się ją namówić do skosztowania fig i to był strzał w dziesiątkę.

Postanowiłam wykorzystać córkę w roli pomocnicy i przygotowałyśmy naleśniki. Jaką miała radochę w trakcie rozsmarowywania serka na powierzchni smakowitych placków…

DSC_0005

Składniki

- 2 jajka

- mleko

- woda gazowana

- mąka tortowa

- kilka łyżek kakao

- odrobina soli

- trochę cukru

- 2 łyżeczki oleju

Nadzienie/ozdoby

- biały ser z dodatkiem czekolady

- figi

- syrop klonowy

DSC_0011

Jeśli chodzi o naleśniki to wszystkie składniki dodaję na oko. Rozpoczynam od wbicia do głębokiej miski jaj i wsypania suchych komponentów. Olej dodaję po to, aby nie używać go w trakcie smażenia- cały proces odbywa się wówczas na suchej patelni. Gazowana woda spulchnia ciasto, obecność kakao nadaje mu ładnego koloru.

Rozgrzewam patelnię do granic możliwości. Wazówką nabieram ciasta o idealnie gładkiej i nieco lejącej konsystencji. Smażę z obu stron do uzyskania chrupiącej skórki.

DSC_0014

Gotowe naleśniki smaruję serkiem, zwijam w rulony i podsmażam. Figi kroję na ćwiartki. Następnie wykładam je na naleśniki i suto skrapiam syropem klonowym.

DSC_0020

W jakiej postaci najczęściej serwujecie naleśniki?

li_lia

W październiku 2010r. zostałam mamą. Od tamtej pory godzę domowe i macierzyńskie obowiązki ze swoją pasją- pisaniem. Klawiatura jest moją najlepszą przyjaciółką. Piszę, ponieważ czuję potrzebę okiełznania myśli za pomocą liter.

10 komentarzy w Czekoladowe naleśniki z figami i syropem klonowym

  • Asia says:

    Ojej, a ja właśnie mam ochotę na słodkie! Pyszności!

    • li_lia says:

      Trafiłam :)

  • Martyna K. says:

    Lubię naleśniki, najbardziej z dżemem z różowych śliwek.

    • li_lia says:

      Może zrobimy wymianę?

  • Z wielką ochotą bym zjadła takie naleśniki, dawno nie jadłam.

    • li_lia says:

      Zapraszam, z przyjemnością Ci usmażę :)

  • nagroland.pl says:

    Wygląda cudownie!
    taki talent to jak wygrany los na loterii :) )))

    • li_lia says:

      Oj Kochana, przeceniasz mnie ;)

  • yllla says:

    Mmmm muszę kiedyś przy okazji wypróbować :)

  • ari says:

    ja najbardziej lubię zapiekane naleśniki z keczupem, kiełbasą i żółtym serem, ale twoich też bym spróbowała. Moja czterolatka na szczęście nie grymasi nawet jak jest chora, owoce zjada wszystkie pod każdą postacią.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>